Πωλείται βασιλικός πολτός

ΤΡΑΓΟΣ (Ο ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΠΑΔΙΟΥ)


Ωδή των τράγων = Τραγωδία
150 περίπου χρόνια πριν από την εμφάνιση του Αισχύλου οι χορευτές του Διθυράμβου θεωρούσαν τους εαυτούς του οπαδούς του Διόνυσου και για να το δείξουν αυτό μεταμορφώνονταν σε Σάτυρους, οι οποίοι έμοιαζαν με τράγους.
Από τους τραγόμορφους αυτούς Σάτυρους προήλθε το όνομα τραγωδία (τράγων ωδή). Αργότερα , γύρω στο 530 π.Χ. , ο Θέσπης πρόσθεσε στην παράσταση ένα ξεχωριστό πρόσωπο, τον «υποκριτή» τον πρώτο ηθοποιό στην ιστορία των ανθρώπων. Όταν ο Αισχύλος πρόσθεσε τον δεύτερο και ο Σοφοκλής τον τρίτο υποκριτή, το δραματικό μέρος πήρε μεγαλύτερη έκταση από το λυρικό, ο διάλογος κυριάρχησε σε βάρος του άσματος.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η τραγωδία προήλθε, «από των εξαρχόντων τον διθύραμβον».
Στην αιγοτροφία : Ο τράγος ηγείται στο κοπάδι όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και ουσιαστικά . Γι αυτό η επιλογή μας θα πρέπει να είναι πολύ απαιτητική διότι:
Ο τράγος συνεισφέρει στο γενετικό υλικό όλων των παραγόμενων εριφίων. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ένα υψηλής γενετικής αξίας δυναμικό τράγο .Συνίσταται η προμήθεια τράγου να γίνεται από φορείς που εφαρμόζουν πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων και καταγραφής γενεαλογικών στοιχείων και το τραγί να συνοδεύεται από pedigree που μέσα καταγράφεται η υψηλή κληρονομική γενετική του αξία (είναι πιστοποιημένο). Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προτείνεται το τραγί να είναι ένα από τα καλά αναπτυγμένα δίχρονα.
Συνιστάτε να επιλέγονται τράγοι με κέρατα έτσι ώστε να αποφεύγονται προβλήματα ερμαφροδιτισμού, (ο φόβος είναι να παρουσιάσουν άτομα ομοζυγοτα <<ακέρατα >> των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζει στειρότητα και στα δυο φύλλα).
Οι τράγοι που επιλέγονται για αναπαραγωγή πρέπει να έχουν πάντα συμμετρικούς όρχεις χωρίς ανωμαλίες και να πληρούν τα κριτήρια φυλή.
Το βέβαιο είναι πως ως πολύδυμο δεν επηρεάζει τις πιθανότητες γέννας πολύδυμων στις αίγες που γονιμοποιεί. Αυτό ελέγχεται από τον αριθμό των ωαρίων που παράγει η αίγα και καθορίζεται από την γενετική της αξία, ενισχύεται όμως από το flushing ( η επιπλέον τροφή και τα παρασκευάσματα που δύνονται) . Ωστόσο, επηρεάζει σημαντικά την διάπλαση του εριφίου καθώς και την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των θηλυκών απογόνων του.
Αν πρόκειται να αγοράσετε έναν τράγο, αυτό θα πρέπει να το κάνετε έγκαιρα και αρκετά πριν την εποχή του μαρκάλου, έτσι ώστε να δώσετε το χρονικό περιθώριο να εγκλιματιστεί στη νέα εκτροφή.
Μέχρι την εποχή του μαρκάλου, κρατήσετε το τράγο χωριστά και ταΐστε τον με καλής ποιότητας τροφής, προσέχοντας πάντα μη γίνει υπέρβαρος.
Το υπερβολικό βάρος μειώνει την ικανότητα επίβασης αλλά και την γονιμοποιητική του ικανότητα.
Καθόλη τη διάρκεια του μαρκάλου, δώστε στον τράγο αρίστης ποιότητας και ικανοποιητικής ποσότητας τροφή. Να θυμάστε πως καθόλη τη διάρκεια του μαρκάλου, «δουλεύει σκληρά».
Μετά το τέλος του μαρκάλου, υπάρχουν τρεις (3) λύσεις σχετικά με το τι να κάνετε με τον τράγο .
1η Λύση: Απομακρύνετε τον τράγο από το κοπάδι μέχρι την επόμενη εποχή μαρκάλου.
2η Λύση: Αφήνετε τον τράγο στο κοπάδι άλλες 20 ημέρες για να μαρκαλήσουν αίγες ενδεχομένως δεν συνέλαβαν και μετά τον απομακρύνουμε.
3η Λύση: Αφήνετε τον τράγο στο κοπάδι όλο το χρόνο.
Ποια όμως λύση είναι η σωστή; Μπορεί να δοθεί απάντηση έτσι εύκολα; Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι πως σωστότερη λύση είναι αυτή που εξυπηρετεί τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους διαχειριστικούς σας στόχους.


Μερικές συμβουλές ακόμα:

•Το καλοκαίρι επειδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η θερμοκρασία του σώματος του τραγιού αυξάνεται και υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η ποιότητα του σπέρματος. Γι’ αυτό συνίσταται τα τραγιά να παραμένουν σε δροσερό και σκιερό μέρος.
• Στο χώρο όπου στεγάζονται τα τραγιά να υπάρχει άφθονο και καθαρό νερό κατά τη διάρκεια του μεσημεριού κυρίως.
• Η παρουσία των τράγων, ιδιαίτερα η οσμή τους, ασκεί μεγάλη επίδραση στην οιστρική δραστηριότητα των αιγών. Αυτή η επίδραση δεν είναι τόσο έντονη όταν το τραγί βρίσκεται μονίμως μαζί με τις αίγες . Με τον αποχωρισμό των τραγιών και την συνένωσή τους πριν το μαρκάλο πετυχαίνουμε έναν πρακτικό συγχρονισμό οίστρων.
• Ελέγξτε τα τραγιά πριν το μαρκάλο για τυχόν παρασιτώσεις και κάντε απολυμάνσεις - αποπαρασιτώσεις όπου χρειάζεται καθώς και ενίσχυση με κάποιο πολύ-βιταμινούχο .

ΣΙΤΙΣΗ
Η σίτιση του τράγου είναι πιο απλή από της αίγας θέλει λιγότερη πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία. Μπορεί να τρώει τις ίδιες τροφές με τις αίγες με μια εξαίρεση μη ταΐζετε τριφύλλι ποικιλίας μηδικής . Περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου η οποία προκαλεί λιθίαση των νεφρών. Προτιμήστε σανό καλής ποιότητας.

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ
Οι πιθανότητες βελτίωσης είναι σχεδόν μηδενικές αν ζευγαρώσετε τις αίγες με τον ασήμαντο τράγο του γείτονα επειδή τυχαίνει να είναι διαθέσιμος η να αγοράσετε ένα τράγο επειδή είναι φτηνός, μη ξεχνάτε ότι δεν αρμέγετε τον τράγο αλλά τις κόρες του. Αν δεν διαθέτει κληρονομικά χαρακτηριστικά για παραγωγή γάλατος ούτε και οι κόρες του θα διαθέτουν.
Από τη ηλικία των 4-5 μηνών είναι έτοιμα για ζευγάρωμα .Τον πρώτο χρόνο καλό είναι να περιοριστεί στο ζευγάρωμα από 10-12 αίγες ενώ ένας ενήλικας μπορεί και 100 αίγες μέσα σε ένα χρόνο.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Η στέγαση πρέπει να είναι πολύ γερή Οι τοίχοι ,οι μάντρες και η φράχτες πρέπει να είναι πολύ γερές κατασκευές ετσι ώστε να αντέξουν ένα τραγο 100 κιλών με ένα κεφάλι σαν σίδερο .Ο στεγασμένος χώρος 2mχ2,5m είναι ικανοποιητικός και αν υπάρχει η δυνατότητα προαύλιου 2mχ9m με κολώνες περιφράξεις πακτωμένες με τσιμέντο και απόσταση όχι μεγαλύτερη των 2,5 μέτρων.




Πηγές :η αίγα του Λουκά Ευσταθίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια