Πωλείται βασιλικός πολτός

Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΠ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ…


«Όλοι οι αγρότες παντού στον κόσμο έχουν αγωνία, όχι μόνο οι Έλληνες αγρότες κι αυτό είναι λογικό.» δηλώνει ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ε.Ε. και σημειώνει « Ταυτόχρονα έχουν και πολλούς σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα εξακολουθούν να έρχονται και στο μέλλον στην Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μείωση της τάξης του 5% αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες μέλη να στρέψουν τα λεφτά σε εκείνες τις περιοχές που πραγματικά υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Εκείνο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι παραγωγοί είναι ότι θα πρέπει να προσαρμόσουν την παραγωγή τους σ’ αυτό που ζητούν οι καταναλωτές.»

Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη εκτός από τα μη διατροφικά προϊόντα που παράγουν τώρα (βαμβάκι, καπνός) θα πρέπει να δουν και τι άλλες ευκαιρίες θα έχουν. «Θα πρέπει να δούνε, έτσι κι αλλιώς τις ενισχύσεις δεν θα τις χάσουν, και τις άλλες ευκαιρίες έχουν.» Όπως τονίζει το έμπειρο στέλεχος της Ε.Ε. επειδή ακριβώς στο μέλλον η ζήτηση τροφίμων δεν πρόκειται να μειωθεί , χρειάζεται οι Έλληνες παραγωγοί να στραφούν περισσότερο σε κάποιες παραγωγές οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη, προστιθέμενη αξία. «Έτσι κι αλλιώς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους, αλλά πρέπει να το κάνουν σε συνεργασίες μεταξύ τους. Παραδείγματα υπάρχουν και στη Θράκη. Θα πρέπει να δουν και τους άλλους αγρότες γύρω τους .»



Ερωτηθείς για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας ανατολικού τύπου «μπασμά» ο κος Χανιώτης ξεκαθαρίζει ότι στο βαθμό που υπάρχει ζήτηση για ένα προϊόν προφανώς και θα υπάρχει αγορά γι αυτό το προϊόν. «Ο καπνός δεν επιδοτείται και δεν πρόκειται να επιδοτηθεί από την ΕΕ, αλλά επιδοτείται η αποσυνδεδεμένη βοήθεια στους παραγωγούς. Από τους ίδιους εξαρτάται και από τις οργανώσεις να δούν αν υπάρχει αγορά και για ποια προϊόντα. Αν δεν υπάρχει αγορά, τότε έχουν την δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους σε προϊόντα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.»

Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη η βοήθεια η εισοδηματική στους παραγωγούς θα εξακολουθήσει να υπάρχει. «Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε το βάρος όχι στο τι παράγουν οι παραγωγοί, αλλά στο πώς παράγουν. Ο τρόπος αυτός θα πρέπει να είναι φιλικός προς το περιβάλλον.» δηλώνει και μιλά για φιλικά προς το περιβάλλον και ποιοτικά προϊόντα. «Η αναζήτηση των πελατών δεν πρόκειται να γίνει από τις Βρυξέλλες, αλλά από τις δικές τους οργανώσεις. Παραδείγματα οργανώσεων παραγωγών υπάρχουν, θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να πάρουν ιδέες.»

Κληθείς να σχολιάσει τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων του Πρωτογενούς Τομέα ο κος Χανιώτης επισημαίνει ότι «Ό,τι προϊόν μπαίνει στην ΕΕ, θα πρέπει να έχει τα ίδια ποιοτικά στάνταρτ με τα προϊόντα που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολύ συχνά μπερδεύουμε δύο πράγματα , το ένα είναι το θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας και το άλλο το θέμα των τιμών. Στο θέμα των τιμών δεν υπάρχει άλλη λύση για όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα από το να μειώνουν όχι το κόστος παραγωγής, αλλά την περιβαλλοντική επίπτωση, ώστε στα μάτια των καταναλωτών να είναι εκείνα τα προϊόντα που ο άλλος έχει τη διάθεση να δώσει παραπάνω για να τα αγοράσει. Αυτό δεν υπάρχει μόνο στην ΕΕ.» Όπως σημειώνει το 90% των ευρωπαϊκών προϊόντων μένουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Υπάρχει και στο εξωτερικό που όλο και περισσότερο αυξάνονται οι εξαγωγές σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, αυτό από μία άποψη είναι μονόδρομος. Εκείνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να προσπαθήσει να βρει συγκεκριμένους τρόπους να υπάρχουν συμβουλές στους παραγωγούς. Είναι θετικό που επιτέλους η Ελλάδα πέρασε ένα Νόμο για ένα σύστημα συμβουλών προς τους αγρότες .»



Ερωτηθείς δε για την μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου δηλώνει πως είναι αναστρέψιμη η εικόνα που έχει δημιουργηθεί, αλλά απαιτεί μια αναδιανομή των ενισχύσεων προς όφελος της κτηνοτροφίας. «Αυτό θεωρητικά θα έπρεπε να έχει γίνει την τρέχουσα περίοδο, λόγω των προβλημάτων στα βοσκοτόπια δεν κατάφερε να γίνει. Αλλά, τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα είναι δεδομένα, αλλά ο τρόπος που τα μοιράζει αυτά τα χρήματα είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να δει πού ακριβώς θα πρέπει να στρέψει αυτά τα χρήματα για να βοηθηθεί ένας τομέας , ο οποίος ξεκάθαρα έχει μέλλον.» απαντά ο κος Χανιώτης μην παραλείποντας να τονίσει πως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν κερδίσει από το νέο καθεστώς που ισχύει για την Φέτα γιατί, όπως λέει, υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση της Ελληνικής Φέτας, από ότι υπήρχε πριν.

«Αλλά», όπως σημειώνει « το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η τιμή την οποία παίρνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι τόσο χαμηλή. Το παράδοξο είναι ότι προϊόντα που δεν πουλιούνται ως φέτα, πουλιούνται ως άσπρο τυρί παίρνουν μεγαλύτερη τιμή στην εσωτερική αγορά από ότι η φέτα, αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται. Αλλά είναι θέμα οργάνωσης περισσότερο και διακίνησης του προϊόντος.»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση του αριθμού των μεγαλο-γαιοκτημόνων και την μείωση αντίστοιχα των μικρο-καλλιεργητών, καθώς η γη αλλάζει χέρια ο κος Χανιώτης σημειώνει πως « Ο γεωργικός κλήρος έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να μεγαλώσει. Χρειάζεται μια αναπροσαρμογή. Μια προσαρμογή του γεωργικού τομέα σε κάποια μεγέθη που έχουν σχέση με μια βιώσιμη οικονομική εκμετάλλευση . Δεν έχουμε τέτοια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα» επισημαίνοντας ότι « Η μελλοντική ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη να πάρουν λεφτά από τους μεγάλους παραγωγούς και να τα στρέψουν στους μικρούς,.»


ert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια