Κλάδεμα και δέσιμο ντομάτας video


Το κλάδεμα και το δέσιμο της ντομάτας είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία και την ευζωία των φυτών μας.
Με το κλάδεμα αφαιρούμε περιττά μέρη που τραβούν δύναμη ενώ αυτή την χρειαζόμαστε για την καλύτερη ποιότητα και ποσότητα των καρπών.
Αφαιρούμε όλα τα φύλλα της ντομάτας εφόσον αυτή είναι αναρριχώμενη έως τα 40εκ από το έδαφος καθώς και τα λαίμαργα που βγαίνουν στις μασχάλες των φυτών.
Αφαιρούμε τα φύλα και επειδή δεν θέλουμε να ακουμπάνε στο έδαφος καθώς από εκεί ανεβαίνουν προς τα επάνω πολλές ασθένειες.
Αφήνουμε ένα έως δυο βασικά στελέχη με ταξιανθίες σε κάθε φυτό ανάλογα το πόσο αραιά το έχουμε φυτέψει.
Τα δυο στελέχη θα μας δώσουν περισσότερους καρπούς βέβαια αλλά για να τα αφήσουμε πρέπει κάθε φυτό να απέχει τουλάχιστον 70εκ από το άλλο.

Έψαξα και βρήκα τα καλύτερα βίντεο με κλάδεμα και δέσιμο ντομάτας που κυκλοφορούν ήδη στο Youtube.
Σε αυτά φαίνεται ξεκάθαρα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Αν η ντομάτα δεν είναι αναρριχώμενη αλλά είναι κοντή, και πάλι θα πρέπει να κάνετε αραίωση σε φύλλα και σε λαίμαργα αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Στις κοντές ποικιλίες αφήνουμε τα λαίμαργα καθώς γεννούν και αυτά άνθη, αλλά όχι όλα και κυρίως όχι τα χαμηλά, και επίσης κόβουμε και στις κοντές ποικιλίες τα κάτω φύλλα μέχρι 25εκ από το έδαφος.

Με το δέσιμο ή το καλάμωμα της ντοματιάς ακόμα και της κοντής ποικιλίας δεν επιτρέπουμε στο κλαρί να ακουμπήσει στο χώμα και να αρρωστήσει.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά μας για πολλούς μήνες.

Δείτε τα βίντεο με τις οδηγίες 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια