Μάμος η πρώτης ελληνική μπύρα που πέρασε τα σύνορα της Ελλάδος και ταυτίστηκε με την συνείδηση όλων στην Πάτρα!


Η Πατρινή ζυθοποιία Μάμος και το εργοστάσιο που παρήγαγε την πρώτη ελληνική μπύρα που πέρασε από τα σύνορα της χώρας έχει γράψει την δική της ιστορία στον χώρο και η πορεία της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις βιοτεχνίες – βιομηχανίες ζυθοποιίας που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. 

Η Μάμος προέρχεται από την ομώνυμη οικογένεια βιομηχάνων που στα τέλη του 19ου αιώνα για τις επόμενες πέντε δεκαετίες περίπου, ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πάτρα και στην Αθήνα.

Στη Ζάκυνθο η οικογένεια διατηρούσε εργοστάσιο κατασκευής αμαξιών και στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη δράση στην Πάτρα και στην Αθήνα στους κλάδους της αμαξοποιίας, της εισαγωγής αυτοκινήτων, των αγροτικών και βιομηχανικών μηχανημάτων και φυσικά στον  τομέα της ζυθοποιίας.  

Η Πατρινή μπύρα ήταν η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε στο εξωτερικό, το 1898 στις Διεθνείς Εκθέσεις Πράγας και Τεργέστης για την εξαιρετική ποιότητα του ζύθου της. Παράλληλα, ήταν η πρώτη Ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε στην Διεθνή Έκθεση Αθηνών το 1903 με το χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα τιμής, το ανώτατο των Βραβείων επίσης για την εξαιρετική ποιότητα του ζύθου της.

\Εξάλλου, ο ζύθος – μπύρα Μάμος ήταν πρώτος Ελληνικής παραγωγής ζύθος – μπύρα που εξήχθη στο εξωτερικό (1904 Σμύρνη).

Το εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευάστηκε το 1908 σε έκταση 7.500 τετραγωνικών μέτρων, στην Αγυιά έξω από την Πάτρα, με πολλά νερά δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή για την ευκολότερη διανομή των προϊόντων. 

Τα εγκαίνια του έγιναν τον Νοέμβριο του 1909, ενώ κατά κατά τη θεμελίωση αναφέρεται ότι βρέθηκε μετάλλιο που απεικόνιζε τον Χριστό Σωτήρα που θεωρήθηκε καλός οιωνός για την επιτυχία του εργοστασίου.

Τα εγκαίνια έγιναν με μεγάλη επισημότητα στο εργοστάσιο και στη συνέχεια στην μπυραρία Μαράτου, κοντά στην σημερινή πλατεία Πυροσβεστείου. Οραματιστής και δημιουργός του νέου αυτού εργοστασίου που πήρε τον τίτλο «Εργοστάσια Ζύθου & Πάγου Μάμου & Σας» ήταν ο Πέτρος Μάμος, ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. 

Ο Πέτρος Μάμος, γιος του Λορέντζου, έχοντας πάρει το μικρόβιο του ζύθου από αυτόν, έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό, αλλά και έχοντας θητεύσει στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές φίρμες του κλάδου, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του την δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε σε συνεργασία με τον μεγάλο σταφιδεμπορικό – τραπεζικό οίκο Άμβουργερ και Σια, εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών. 

Το 1910 πραγματοποιούνται οι πρώτες εξαγωγές Μπύρας Μάμος στη Γερμανία από τον οίκο Άμβουργερ  μαζί με οίνους στο εκεί υποκατάστημά του οίκου στην πόλη Λουντβιχσχάφεν. 

Η Πατρινή ζυθοποιία και η μπύρα Μάμος είχε μία διαρκή ανοδική πορεία μέχρι τις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 1929.

Εκεί λόγω των υψηλών επιτοκίων που χαρακτήριζαν πλέον την παγκόσμια αγορά και σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός στον οποίο είχε καταφύγει η εταιρεία για να προχωρήσει σε επενδύσεις αύξησης της παραγωγής της, αποφασίστηκε η μετατροπή της επιχείρησης από Προσωπική σε Ανώνυμη, έτσι ώστε να μπουν νέοι μέτοχοι επενδυτές σε αυτήν. 

Όμως η προσπάθεια αυτή δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση και ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο ανταγωνισμός με την επίσης ελληνική μπύρα “Φιξ”. Ακολούθησε σταδιακά η κάμψη της Πατρινής ζυθοποιίας, φτάνοντας το 1976 στην παύση της παραγωγής ζύθου.

 Η μπύρα “Μάμος” σταμάτησε να κυκλοφορεί στην αγορά, επανήλθε μόνο το 2017 όταν ξανάρχισε η παραγωγή της, ύστερα από συμφωνία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με την οικογένεια Μάμου. 



(Οι πληροφορίες είναι από την Βικιπαίδεια, οι φωτογραφίες από το διαδίκτυο). .patrasevents.gr και radiogreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια