Σαρακατσάνικο πρόβατο


Ύψος ακρωμίου: Κριοί: 65cm - Σωματικό Βάρος: 69Kg
Ύψος ακρωμίου: Προβατίνες: 56cm - Σωματικό Βάρος: 41Kg
Η φυλή υπήρξε παλαιότερα μια από τις πολυπληθέστερες φυλές προβάτων της χώρας. Ήταν νομαδικό πρόβατο και χαρακτήριζε τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων. Η μικρή παραγωγικότητα του και η εγκατάσταση των Σαρακατσαναίων σε αστικά κέντρα είναι η αιτία της αντικατάστασης του από άλλα πρόβατα.
Ο χρωματισμός του Σαρακατσάνικου προβάτου χωρίζεται κυρίως σε μαύρο και σε άσπρο. Στο πρόσωπο, τα μάτια και τα αυτιά φέρουν φαιόμαυρες κηλίδες, άλλα περισσότερες και άλλα λιγότερες. Μερικά ζώα έχουν σχεδόν εντελώς άσπρο πρόσωπο. Το κεφάλι του προβάτου είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους κωνοειδές και χονδροφυές. Το επιρρίνιο είναι κυρτό και όχι ιδιαίτερα μακρύ, ενώ τα αυτιά είναι μετρίου μεγέθους πλάγιας κατεύθυνσης έως ημικρεμάμενα.

Τα αρσενικά φέρουν κέρατα σε μεγάλο ποσοστό, ενώ τα θηλυκά είναι κατά κανόνα ακέρατα. Τα άκρα του είναι πολύ κοντά, χονδρά και ισχυρά. Η ουρά είναι κοντή μήκους 22cm περίπου.
Η Σαρακατσάνικη φυλή είναι μικρόσωμη. Το σωματικό βάρος των αρσενικών είναι 69Kg και των θηλυκών 41Kg. Ο μαστός είναι σφιχτός με ισχυρή πρόσφυση και οι θηλές είναι κανονικές με μέσο μήκος 3,4cm. Το μαλλί του είναι ανάμικτο με πολλές αγανώδεις τρίχες. Έχει μαλλί σε ολόκληρο το σώμα.
Ο κύριος όγκος των τοκετών πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο. Τα αρνιά θηλάζουν έως τις παραμονές του Πάσχα οπότε και εκποιούνται σε σωματικό βάρος γύρω στα 16Kg. Η πολυδυμία των προβατίνων ανέρχεται σε 1,0- 1,2 αρνιά ανά τοκετό.
Οι αποδόσεις σε γάλα και κρέας είναι χαμηλές και δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης προβατοτροφίας.

Η μέση αμελγόμενη ποσότητα γάλακτος δεν υπερβαίνει τα 50Kg.
Είναι ζώα λιτοδίαιτα και η διατροφή τους στηρίζεται στις κοινοτικές βοσκές, οι οποίες είναι πτωχές σε χόρτο κατά την διάρκεια του θέρους, και σε γρασίδια κατά τον χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη.
Δημητριακά και κυρίως κριθάρι χορηγούνται κατά τις πρώτες μέρες της γαλουχίας.

https://hellenicrarebreeds.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια