Ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το φρέσκο γάλα


Με ενιαία γραμμή για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της τιμής των βιβλίων, καθώς της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος - παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί - θα «αντιμετωπίσει» από σήμερα η κυβέρνηση την τρόικα. Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επήλθε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπό τον Πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών και, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, «θα απομένει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς, αναφερόμενος στο φρέσκο γάλα, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε κολλήσει σε έναν όρο που έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους μάρκετινγκ και για κανέναν άλλο λόγο, διότι αν δείτε τον χαρακτηρισμό που δίνει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το παστεριωμένο γάλα στον παραγωγό και την ένδειξη φρέσκο, αυτός ο όρος δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Και για αυτό λέμε ότι πρέπει να φύγει από την εμπορική επικοινωνία και κάθε παραγωγός, με κάθε συμφωνία που κάνει, να δεσμεύεται για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος που παράγει και το κράτος θα ελέγχει εάν το προϊόν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφάλειας. Αυτό θα βοηθήσει κυρίως στο να μειωθεί η τιμή για τον καταναλωτή σε μία περίοδο που δεν τα φέρνει εύκολα βόλτα και ταυτόχρονα να μπορέσει να ανοίξει και άλλα δίκτυα διανομής, για να μπορέσει και η κτηνοτροφία να μπει σε έναν δρόμο ανάπτυξης που δεν μπορούσε να βρει τα τελευταία χρόνια και ήταν σε συρρίκνωση».