Οι δυνατότητες της χώρας μας για παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

Αγροτικά Προϊόντα
Αναλυτικό αφιέρωμα στο συγκεκριμένο θέμα καθώς και αναφορά στις δυνατότητες της χώρας μας για παραγωγή και εξαγωγή επώνυμου ποιοτικού ελαιολάδου αλλά και στις καταναλωτικές συνήθειες των ελληνικών νοικοκυριών, αναφορικά με την κατανάλωση ελαιολάδου, περιέχεται στο οικονομικό ένθετο της αγγλόφωνης ημερήσιας εφημερίδας "Saudi Gazette".

Ο συντάκτης του άρθρου ξεκινά την ανάλυσή του αναφερόμενος στον ιερό, όπως τον χαρακτηρίζει, ελαιώνα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, ελαιώνας ο οποίος έχει την ιδιαίτερη περιποίηση και τον σεβασμό που απαιτείται από τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής. Τα σχέδια της Ελληνικής Κυβέρνησης για μαζικότερη και φθηνότερη παραγωγή ελαιολάδου που θα προέλθει απο την ανάμειξη παρθένου ελαιολάδου με φθηνότερα και χαμηλής ποιότητος φυτικά έλαια αντιμετωπίζονται με έντονη δυσπιστία και πολλές φορές οργή από τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς. Το νέο τελικό προϊόν το οποίο θα πρέπει να έχει ετικέττα με την υπόδειξη "αναμεμειγμένο ελαιόλαδο" δεν απαγορεύεται να κυκλοφορεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έλαια τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα σε κονσέρβες.

Στο ίδιο άρθρο περιέχονται συνεντεύξεις και σχόλια Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους στα σχέδια και τις αποφάσεις των αρμόδιων Ελληνικών Αρχών που θα φέρουν μεγάλο πλήγμα και θα τραυματίσουν τη φήμη και την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος πιέζει την Ελληνική Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφορικά με την πρόσβαση των καταναλωτών σε βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα, ψωμί, ελαιόλαδο και άλλα, το ελαιόλαδο θα πρέπει να προωθείται στην λιανική αγορά σε μεγαλύτερες ποσότητες, ει δυνατόν σε μορφή χύδην και μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέϊνερ, ενώ παράλληλα τα φθηνότερα ανάμεικτα ελαιόλαδα θα πρέπει να είναι προσιτά σε χαμηλότερες τιμές στα νοικοκυριά με περιορισμένη αγοραστική δύναμη. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες ποσότητες στις καθημερινές ανάγκες της νοικοκυράς, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα.

Παρόλη την σοβαρή οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες καταναλωτές, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, εξακολουθούν να καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου ανά κεφαλή. Η συνολική ετήσια προς κατανάλωση ποσότητα υπολογίζεται στα 18 λίτρα ανά άτομο, χρησιμοποιώντας τα 2/3 σχεδόν της συνολικής ετήσιας παραγωγής που ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 300.000 τόνους.

Ως εκ τούτου η χρόνια αδυναμία δημιουργίας ενός ελληνικού ποιοτικού και επώνυμου εξαγώγιμου προϊόντος και η καθιέρωση στις ξένες αγορές ενός "brand name" για το ελληνικό ποιοτικό ελαιόλαδο προωθεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής προς πώληση χύδην στη γειτονική Ιταλία, σε πολύ χαμηλές τιμές. Το ελληνικό ελαιόλαδο εκεί συσκευάζεται και προωθείται σε αγορές του εξωτερικού ως ιταλικό επώνυμο ελαιόλαδο.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τζέντας