Πωλείται βασιλικός πολτός

Η ιχθυοπανίδα των ελληνικών θαλασσών


Τα ψάρια αποτελούν την παλαιότερη και την πολυπληθέστερη σε αριθμό ειδών ομά­δα μεταξύ των Σπονδυλοζώων. Η κυριαρχία τους στις θάλασσες και τους ωκεανούς αποκαλύπτεται με τις εξαιρετικά επιτυχημένες φυσιολογικές προσαρμογές που έ­χουν αναπτύξει κατά την εξελικτική τους πορεία, αλλά και με τη μεγάλη ποικιλότη­τα που παρουσιάζουν στο μέγεθος, το σχήμα και τη μορφή
Η ιχθυοπανίδα των ελληνικών θαλασσών χαρακτηρίζεται από θερμόφιλα, τροπικά και υποτροπικά είδη, τα οποία είναι είτε απόγονοι ψαριών της Τηθύος Θάλασσας είτε είδη διαφορετικής προέλευσης, τα οποία έφθασαν στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ινδικό ωκεανό και την Ερυθρά θάλασσα σε διαφορετικές περιόδους. Τα τελευ­ταία χρόνια το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μελέτη των λεσεψιανών μεταναστών που εισέρχονται συχνότερα από τη διώρυγα του Σουέζ και εγκαθίστανται λόγω των κλιματικών αλλαγών στη Μεσόγειο, αλλά και ειδών του Ατλαντικού που εποικούν τη Μεσόγειο μέσω του στενού του Γιβραλτάρ οδήγησε στη προσθήκη νέων ειδών ψα­ριών στον κατάλογο των ήδη καταγεγραμμένων. Επίσης, η καταγραφή βαθύβιων ει­δών, που αλιεύονται πλέον, λόγω της επέκτασης της αλιείας με συρόμενα εργαλεία σε μεγαλύτερα βάθη, αλλά και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη θαλάσσια έρευνα των βαθιών νερών συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των γνωστών ειδών (Ρθρθ-οοηδίθηίίηου 1988). Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί συνολικά 476 είδη ψαριών (ΡίδήβθδΘ, ΙΜΑ5-Ρίδή, Λαμπροπούλου 2007). Από αυτά, τα 412 είδη ανήκουν στη ομοταξία των Ακτι-νοπτερύγιων (ψάρια με ακτίνες τα πτερύγιά τους), τα 63 στην ομοταξία των Χονδρι­χθύων (καρχαρίες, ράγιες-σαλάχια και χίμαιρες) και μόνο ένα στην ομοταξία των Κε-φαλασπιδομόρφων (πετρόμυζα) που ανήκουν στα Άγναθα. Στη μεγάλη τους πλειονό­τητα είναι είδη ατλαντο-μεσογειακής προέλευσης (63%), ενώ ακολουθούν τα ενδη­μικά είδη της Μεσογείου (19%), τα είδη παγκόσμιας εξάπλωσης (10%), τα κοσμο­πολίτικα είδη (5%) και οι λεσεψιανοί μετανάστες (3%). Το σύνολο των ψαριών των ελληνικών θαλασσών αποτελεί περίπου το 79% των ειδών που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο


Η ιχθυοπανίδα των ελληνικών θαλασσών
 
Sand-Smelt or Silverside - Αθερίνα (Atherina hepsetus) Η αθερίνα: Αφρόψαρο, το οποίο εντοπίζουμε και σε βαθύτερα νερά. Το βρίσκουμε τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, ψαρεύεται με απόχη, αλλά μπορούμε επίσης και με δίχτυα. Όταν γυαλίζει, συνήθως κοιμάται.
   
 
Bogue Γόπα (Boops boops) 
Η γόπα: Είναι μεσαίου μεγέθους ψάρι (100-400 gr), έχει χρυσοπράσινο χρώμα και δεν έχει παράξενα χαρακτηριστικά. Βρίσκεται σε κοπάδια. Κρατιέται με μαλάγρα κάτω από το σκάφος που ψαρεύουμε κάθετη, τσαπαρί. Ψαρεύεται και με καλάμι κρεμαστά από τα Βραχιά, τα λιμάνια, με συρτή, πεταχτάριΦθάνει τα 20-30 εκ.
   
 
Flathead mullet and Grey Mullet - Κέφαλος (Mugil cephalus)Από τα πρώτα ψαριά στον κατάλογο των ερασιτεχνών. Ψαρεύεται όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα το φθινόπωρο, στα λιμάνια αλλά και στις αμμουδιές. Δεν έχει δόντια και γλύφει το δόλωμα πριν το καταλάβει και συχνά το αφήνει. Ψαρεύεται νύχτα και μέρα με μακρύ καλάμι κρεμαστά, με φελλό, απίκο από το σκάφος, με πολυάγκιστρο αφροτό η με βαρίδι. Με πολύ ψιλό αγκίστρι, με δόλωμα από ζυμάρι με τυρί, μικρό σκουλήκι, μύδι, κομμάτι από σαρδέλα, γαρίδα, Καλαμάρι.
   
 
Comber Χάνος (Serranus cabrilla)Είναι μέτριο στο μέγεθος ψάρι και ζει συνήθως μόνο. Έχει χρώμα κόκκινο και είναι πολύ ήρεμο ψάρι. Ψαρεύεται με πετονιά, με ψαροτούφεκο και με δίχτυα. Με ψαροτούφεκο μπορεί κανείς να το πετύχει αρκετά εύκολα, διότι περιμένει σε ένα σημείο χωρίς να κινείται. Αν το πλησιάσεις πολύ, φοβάται και απομακρύνεται.
   
 
Greater weever Δράκαινα (Trachinus draco)
Έχει το σχήμα κανονικού ψαριού μονό που στη ράχη της έχει κάτι δηλητηριώδη αγκάθια. Μπορούμε να την ψαρέψουμε με πετονιά ή με δίχτυ. Υπάρχει σε μικρά και μεγάλα μεγέθη. Οι μεγάλες δράκαινες βρίσκονται σε πιο βαθιά νερά από ότι οι μικρές. Το χρώμα τους είναι άσπρο στην κοιλιά και η πλάτη τους είναι κόκκινη με κίτρινες βούλες. Είναι δηλητηριώδες ψάρι, γι' αυτό, επειδή αφθονεί στις θάλασσες μας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
   
 
Small red scorpionfish - Σκορπιός (Scorpaena notata)
Πετρόψαρο. Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι σκορπιοί που είναι δηλητηριώδεις και ιδιαίτερα τα αγκάθια που έχουν στην πλάτη. Είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο αφού το τσίμπημα του μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Αν καθαριστεί από τα αγκάθια του και μαγειρευτεί, γίνεται καλή σούπα.
   
 Damselfish - Καλογριά (Chromis chromis)
Η καλογριά: Είναι ψάρι με μικρό μέγεθος, με μαύρο χρώμα και τη συνήθεια να μην τσιμπάει πετονιές.
   
 
Saddled seabream - Μελανούρι (Oblada melanura)
Το μελανούρι: Από τα ψαριά που αναζητούνται στο ερασιτεχνικό ψάρεμα. Βρίσκεται σε αμμουδερούς βυθούς, κοντά στα Βραχιά των λιμανιών που σπάει το κύμα. Ψαρεύεται από την άνοιξη κρεμαστά από τα Βραχιά, από το σκάφος με συρτή, κάθετη, δόλωμα σκουλήκι, γαρίδα, κομμάτι σαρδέλας, ζυμάρι με τυρί, κουταλάκια με φτερά και αλλά. Το μήκος φτάνει τα 20-30 εκατοστά με νόστιμο κρέας.
   
 
White seabream Σαργός (Diplodus sargus sargus)Βρίσκεται σε βραχώδεις βυθούς όπου συχνάζουν οι τσιπούρες. Ψαρέυεται πρωί και ηλιοβασίλεμα με το κύμα να χτυπάει στα βράχια, με καλάμι μακρύ ελαφριά αρματωσιά, καθετή πεταχτάρι, με δόλωμα γαρίδα, σκουλίκι, σαρδέλα και ζυμάρι και τυρί.
   
 
Nular seabream - Σπάρος (Diplodus annularis)Ο σπάρος: Απ΄ τα πρώτα ψάρια του ερασιτέχνη ψαρά. Βρίσκεται σχεδόν παντού. Ψαρεύεται με πεταχτάρι, καλάμι, καθετή, και σχεδόν όλα τα δολώματα. Ψαρεύεται με πετονιά και ψαροτούφεκο. Ο σπάρος έχει μέτριο μήκος και το πλάτος του είναι αρκετά μεγάλο. Ξεχωρίζει από τα άλλα ψάρια στο σχήμα και το μέγεθος αλλά και το χρώμα του είναι γκρι γυαλιστερό με μια μαύρη γραμμή δίπλα στο κεφάλι. Στο νησί υπάρχουν αρκετοί σπάροι στα ρηχά αλλά και τα βαθιά νερά.
   
 Salema - Σάλπα (Sarpa salpa)Ψαρέυεται με δίχτυα στους βραχώδεις βυθούς.
   
 
Striped seabream Μουρμούρα (Lithognathus mormyrus)
Η μουρμούρα: Μικρό ψάρι απ’ τα καλά για το ερασιτεχνικό ψάρεμα , βρίσκεται κοπαδιαστά στους αμμουδερούς βυθούς με καθαρά νερά και στις φυκιάδες, φτάνει στα 30 εκ. και το κρέας είναι νόστιμο με λίγα κοκάλα. Ψαρεύεται από την ακτή με πεταχτάρι και καλάμι και από το σκάφος με ζοκάκι ή μονάγκιστρο, κάθετη , ψιλό παραγάδι, δίχτυα. Δόλωμα: σκουλήκι μαύρο, σκουλήκι άγριο της άμμου, γαρίδα, μύδι, καραβίδα, σαμαράκι, σωλήνα, κυδώνια, τσουτσούνι μονοδόλι, μάνα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαλάγρα.
   
 
Common seabream - Φαγγρί (Pagrus pagrus)Βρίσκεται στις πελαγίσιες ξέρες , σε βάθος απο 20 μέχρι 200 μέτρα και φτάνει τα 15 κιλά. Ψαρεύεται με καθετή και παραγάδι. Με δόλωμα καλαμάρι, σαρδέλα, σκουμπρί, καβούρια.
   
 
European seabass Λαβράκι (Dicentrarchus labrax)
Ένα ψάρι που το αναζητούν όλοι οι ψαράδες. Βρίσκεται σε όλους τους βυθούς και μέχρι 10 πόντους νερό. Ψαρεύεται με όλους τους τρόπους. Ενα ψάρι που το αναζητούν όλοι οι ψαράδες. Βρίσκεται σε όλους τους βυθούς και μέχρι 10 πόντους νερό. Ψαρέυεται με ολους τους τρόπους. Δόλωμα, γαρίδα ζωντανή, σαρδέλα, σκουλήκι, ψαράκια ζωντανά .
   
 
Gilthead seabream - Τσιπούρα (Sparus auratus)Κολυμπάει στα βαθιά νερά και πλησιάζει τις ακτές τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Μπορείς να την ψαρέψεις με πεταχτάρι. Τα δολώματα που προτιμούν είναι η σαρδέλα, ο γαύρος και το μύδι. Βρίσκεται σε βυθούς με βραχάκια από Ιούνιο μέχρι αργά το φθινόπωρο. Σε βυθούς με βραχάκια απο Ιούνιο μέχρι αργά το φθινόπωρο. Ψαρεύεται με πεταχτάρι, καθετή, δίχτυα, παραγάδι, με δόλωμα σκουλίκι, μύδι, καβούρι, σαρδέλα.
   
 
Garpike, Needlefish - Ζαργάνα (Belone belone belone)Φιδόψαρο το οποίο ψαρεύεται με δίχτυα ή με πετονιά. Σαν δόλωμα στην πετονιά βάζουμε τη ζαργάνα τις πιο πολλές φορές, γιατί θεωρείται το πιο κατάλληλο ψάρι για δόλωμα. Το χρώμα της είναι πράσινο, σπρο, μπλε και γυαλίζει το δέρμα της. Το μικρότερο μήκος ζαργάνας που υπάρχει είναι γύρω στα 12 cm και το μεγαλύτερο στα 80-90 cm. Φτάνει στις ακτές τον Αύγουστο γεμίζοντας τα λιμάνια. Ψαρεύεται με σκουλήκι, λωρίδες ψαριού, μυδακι, συρτή με κουταλάκι. Με φελλό η μπαλάκι πολύ ψιλό αγκίστρι, ψιλή πετονιά και ακόμα δολώνοντας κομμάτια από την πρώτη που πιάσαμε. Καλό δόλωμα για πολλά αξιόλογα ψαριά.
   
 
Mediterranean moray Σμέρνα (Muraena helena)
Η σμέρνα: Μεγάλο ψάρι, το οποίο βρίσκουμε σε καφέ χρώμα και με άσπρες βούλες. Έχει σχήμα φιδιού και είναι πολύ δυνατόψάρι καθώς μπορεί να κόψει ακόμα και το ξύλο με τα κοφτερά δόντια του. Ψαρεύεται με ψαροτούφεκο και με δίχτυα και το βάρος του κυμαίνεται γύρω στα 15 κιλά.
   
 
Common sole Γλώσσα (Solea solea)
Το περισσότερο στα 30-40 εκ. νόστιμο από τα πλατιά ψαριά και άπαχο με λεπτή γεύση. Ζει στους αμμώδης βυθούς, από 10-60 μ. βάθος. Τρέφεται με σκουλήκια, οστρακοειδή, μικρά ψαριά. Ψαρεύεται με κάθετη, πεταχτάρι και με δίχτυα.
   
 
Temnodom saltator - Γοφάρι
Δυνατό και άγριο πελαγίσιο ψάρι. Πλησιάζει την άνοιξη τις ακτές, ιδιαίτερα στις εκβολές ποταμών όπου έχει αρκετή τροφή από μικρά ψαριά. Φθάνει στα 2 μέτρα και στα 50 κιλά. Τον Ιούλιο - Αύγουστο ψαρεύεται με συρτή από το σκάφος με δόλωμα ζαργάνα, θερινά, μαρίδα, σαρδέλα, καλαμάρι, κουταλάκι, ψεύτικο ψαράκι. Με αρματωσιά συρμάτινη και μύλος με πολλαπλασιαστή γιατί ορμά μόλις πιαστεί μπροστά και κόβει την πετονιά με τα κοφτερά δόντια του.
   
 
Σαλάχι
Είναι μεγάλο ψάρι, το οποίο έχει φαρδιά πτερύγια και ουρά. Ζει σε βαθιά νερά. Μερικά από αυτά προκαλούν ηλεκτρικές εκκενώσεις από την ουρά και τα άκρα. Είναι θηλαστικό και σε κάθε γέννα οι απόγονοι τους κυμαίνονται από 6 έως 7 μικρά.
   
 
Αετός
Πελαγίσιο σελάχι με χαρακτηριστικό κεφάλι και θωρακικά πτερύγια. Φθάνει στα 2 μ. Μήκος. Η ουρά του έχει ένα δηλητηριώδη αγκάθια .Βρίσκεται στους αμολασπωδης βυθούς, όπου τρέφεται με οστρακοειδή και μικρά ψαριά. Πιάνεται απο τις ανεμότρατες. Το κρέας του είναι κατώτερο απο αλλά σελάχια.
   
 
Λούτσος ή Κυνηγός (Sphyraena sphyraena)
Στρογγυλό σαν φίδι με κοφτερά μεγάλα δόντια, επιτίθεται και σε ψαριά που είναι πιασμένα στα δίχτυα. Η συρτή είναι με συρμάτινη αρματωσιά, ψεύτικο ψαράκι, κουταλάκι, ψαράκι. Φτάνει το 1.50 μέτρο.
   
 
Μπακαλιάρος
Πελαγίσιο ψαρι, που βρίσκεται σε βαθιά νερά , στους αμμιλασπωδεις πυθμένες από 50 μέτρα και περισσότερο. Την νύχτα ανεβαίνει ποιο ψηλότερα για να τραφεί με σαυρίδια, φρίσσε, σαρδέλες. Φτάνει στα 35 εκ. και τα 2 κιλα βάρος. Ψαρεύεται από τον Ιούλιο - Νοέμβριο όταν κινείτε προς τις ακτές, σε βάθος 10 - 40 μέτρα, με παραγάδι, κάθετη, δολώνοντας σαρδέλα, σκουμπρί και αλλά.
   
 
Λίτσα
Δυνατό και άγριο ψαρι κυνηγός, εμφανίζεται τον Μάιο. Ακολουθεί τα αφρόψαρα που αποδεκατίζειολόκ-ληρα κοπάδια. Φτάνει το ένα μέτρο μήκος και πιάνεται με δόλωμα ζαργάνα, κουταλάκι, ψαράκι. Το κρέας της πιο νόστιμο απο του τόνου.
   
 
Red mullet - Μπαρμπούνι (Mullus surmuletus)
Ανήκει στα ψάρια μεσαίου μεγέθους (150-300 gr.). Έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα και το χαρακτηρίζουν τα μουστάκια και τα ασπροκόκκινα λέπια στην κοιλιά. Ζει σε αμμώδεις περιοχές εκτός από ειδική περίπτωση όπως τα πετρομπάρμπουνα τα οποία ζουν σε πετρώδεις περιοχές. Βρίσκεται σε μικρά κοπάδια στους πετρώδεις βυθούς απο 20 μέχρι 100 μέτρα, ενώ η κουτσουμούρα με πιο κοφτό προφίλ βρίσκεται απο 150 μέχρι 300 μέτρα. Εμφανίζεται τον Μάρτιο. Με μήκος 10 έως 20 εκατοστά με πολύ σφικτό κρέας και νόστιμο. Ψαρέυεται με δίχτυα, καθετή, με δόλωμα σκουλίκι.
   
 
Common pandora - Λυθρίνι (Pagellus erythrinus)Βρίσκεται σε καθαρούς βυθούς απο 5-50 μέτρα βάθος, δολώνοντας γαρίδα, σκουλήκι, μύδι, σουπιά και Καλαμάρι. Με κάθετη παγωτά, παραγάδι, δίχτυ, πεταχτάρι.Τον Οκτωμριο πιάνονται κομμάτια που ξεπερνάνε τα 300 τραμ. Έχει ελαφρύ τσίμπημα και γι αυτό τραβάμε συνχρονως.
   
 
Large-eye dentex Μπάλας (Dentex macrophthalmus)
Μοιάζει με το λυθρίνι, αλλά είναι κάπως μακρύτερο με ποιο μεγάλα μάτια. Ζει σε βαθιά νερά μεχρι 250 μέτρα αλλά πιάνονται και στις ακροδιαλιες μικρά κομμάτια. Ψαρεύεται με κάθετη, παραγάδι με διάφορα δολώματα.
   
 
Common dentex Συναγρίδα (Dentex dentex)
Τη βρίσκουμε σε μικρό μέγεθος αλλά το βάρος της μπορεί να φτάσει και τα οκτώ κιλά. Έχει κόκκινο χρώμα και ζει σε βαθιά νερά όπου υπάρχουν ξέρες. Ψαρεύεται με παραγάδι, συρτή βυθού και δίχτυ. Με δόλωμα σκουμπρί, σαυρίδι, ψαράκι μεταλλικό ή κουταλάκι.
   
 
Dusky groupeΡοφός (Epinephelus marginatus)
Πετρόψαρο με μεγάλο κεφάλι, με κρέας πολύ νόστιμο για σούπα. Φτάνει τα 50 κιλά, ψαρέυεται καθετή και συρμάτινη αρματωσιά με ξεφλουδισμένο χταπόδι ή ζωντανό ψάρι, γοβιό - γύλο.
   
 
European conger - Μουγγρί (Conger conger)
Βρίσκεται στα Βραχιά του λιμανιού, μέσα σε τρύπες. Έχει χρώμα σταχτί ή μαύρο και έχει επίσης σχήμα φιδιού. Είναι μεγάλο ψάρι αλλά δεν είναι επιθετικό. Το μουγγρί διαφέρει από τη σμέρνα ως προς το χρώμα και τη γευστικότητα καθώς είναι πολύ πιο νόστιμο από αυτήν. Ξεχωρίζει από το χέλι από το πτερύγιο που φτάνει μέχρι μπροστά το κεφάλι. στο χέλι φτάνει πολύ πιο πίσω. Το αρσενικό φτάνει το ένα μέτρο ενώ το θηλυκό στα δυο με βάρος τα 65 κιλά. Ψαρεύεται με πεταχτάρι, κάθετη, με πολυάγκιστρο μοναγκιστρο, χόντρη πετονιά η συρμάτινη γιατί την κόβει με τα κοφτερά του δόντια. Όταν πιαστεί του κόβουμε το κεφάλι γιατί είναι επικίνδυνο.
   
 
Yellowtail amberjack Μαγιάτικο (Seriola dumerili)
Πελαγίσιο ψαρι που πλησιάζει στις ακτές στον Μάιο και μετά. Φθάνει πανω απο 1.50 μέτρο και πανω απο 50 κιλα. Πιάνονται συνήθως μικρά κομμάτια 1-2 κιλα που ονομάζονται κανάλια. Ψαρεύεται με συρτή και δόλωμα ζαργάνα,σαυρίδι, κουταλάκι, ψεύτικο ψαράκι.
   
 
Chub mackerel Σκουμπρί ή Κολιός (Scomber japonicus)
Εμφανίζεται την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι κοντά στις ακτές. Ψαρεύεται με συρτή με κουταλάκι ή φτερό και τσαπαρί
   
 
Atlantic bonito Παλαμίδα (Sarda sarda)Είδος τόννου με χοντρότερα δόντια, μπλέ ράχη και λοξές μαύρες ρίγες στα πλευρά. Ψαρέυεται με συρτή αφρού .
   
 
Streaked gurnard (Chelidonichthys lastoviza)
Καπόνι Βρίσκεται στους αμμώδεις βυθούς και κοντά στα ποτάμια. Το γκρίζο φθάνει τα 300 γραμ. ενώ το κόκκινο ξεπερνά τα 5 κιλα. Πιάνονται το καλοκαίρι κοντά στις εκβολές των ποταμών με δόλωμα καθισμένο στο βυθό, γαρίδα, σαρδέλα, μύδι, σωλήνα, σκουλήκι .
   
 
Northern bluefin tuna Μπλέ Τόνος ή Τούνα (Thunnus thynnus) 
Επειδή η τούνα είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση, ένα αμερικανικό Ινστιτούτο πριμοδοτεί στην περίπτωση που κάποιος ψαράς ψαρέψει τούνα. Του προσφέρει ένα χρηματικό ποσό για να την αφήσει ελεύθερη. Επειδή όμως το ποσό αυτό είναι μικρό σε σχέση με το κέρδος των ψαράδων από το πούλημα της τούνας, οι ψαράδες δεν δέχονται να συνεργαστούν με το Ινστιτούτο. Το ψάρεμα της τούνας γίνεται με τον εξής τρόπο: Καΐκια, χωρητικότητας 5-7 κόρων, εφοδιάζονται με κάσες με παγωμένες σαρδέλες και επίσης λίγους κολιούς ή γύπες. Όταν φτάσουν στο πέλαγος, στο σημείο που θα ψαρέψουν, βάζουν τους κολιούς σε αγκίστρια και ρίχνουν σαρδέλες στο νερό. Οι τούνες έρχονται και τρώνε τα ψάρια και φυσικά κάποτε τσιμπάνε και τον κολιό που είναι στο αγκίστρι. Όταν το ψάρι τσιμπήσει, προσπαθούν να το κουράσουν τραβώντας και αφήνοντας πάλι το σκοινί στο οποίο είναι δεμένη η πετονιά με το αγκίστρι όπου έχει πιαστεί το ψάρι. Έπειτα, ανεβάζουν την τούνα στο καΐκι και την καρφώνουν με τον γάντζο στο κεφάλι, γιατί αν το κάνουν σε κάποιο άλλο σημείο, η τούνα χάνει την ποιότητα της. Η τούνα εξάγεται στην Ιαπωνία όπου έχει μεγάλη ζήτηση.
   
 
Loligo Vulgaris Squid Καλαμάρι (Loligo duvauceli)
Κεφαλόποδο με δέκα πλοκάμια, που το σώμα τουφθάνει τα 35 εκ. στα θηλυκά και 60 εκατ. τα αρσενικά. Ψαρεύεται απο το φθινόπωρο μεχρι το Φεβρουάριο με δίχτυ και με καλαμαριερες από το σκάφος. Είναι καλό δόλωμα για πολλά ψαριά.
   
 
Μυλοκόπι
Φτάνει στο 1,25 μ . μέγεθος και 14 κιλά . Βρίσκεται μετά το Φθινόπωρο σε αμμώδεις βυθούς και εκβολές ποταμών. Δόλωμα σκουλίκι, γαρίδα, καβούρι και σαρδέλα. Ψαρέυεται με καθετή, παραγάδι, δίχτυα.
   
 
Shrimp - Γαρίδα
Τη βρίσκουμε σε μικρό μέγεθος, έχει πορτοκαλί χρώμα και ζει σε βαθιά νερά. Όταν όμως θέλουν να αναπαραχθούν έρχονται σε ρηχά νερά.
   
 
Loggerhead sea turtle (Caretta-Caretta) 
Η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta ζει στη θάλασσα, αλλά η αναπαραγωγή της γίνεται στις αμμώδεις παραλίες. Στην περιοχή της Γιάλοβας τέτοιες παραλίες είναι η Βοϊδοκοιλιά, η Ρωμανού και το Μάτι. Το καλοκαίρι η χελώνα γεννά περίπου 120 αβγά μέσα στην άμμο. Τα μικρά βγαίνουν 55 ημέρες μετά και κινούνται αμέσως προς τη θάλασσα. Οι κίνδυνοι που τα απειλούν συνήθως προέρχονται από φυσικούς θηρευτές. Η διατήρηση του αναλλοίωτου των παραλιών και η αποτροπή των τυχαίων ή σκόπιμων θανατώσεων από σκάφη και δίχτυα αποτελούν τους κρισιμότερους παράγοντες για την επιβίωσή τους.
   
 
Mediterranean monk seal - Θαλάσσια φώκια (Monachus monachus) 
Αμφίβιο θηλαστικό με γκρίζο τρίχωμα στη ράχη και λευκό στην κοιλιά, που ζει σε κοπάδια και τρέφεται με ψάρια και μαλάκια. Οι φώκιες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και γι' αυτό γίνονται προσπάθειες να απαγορευτεί εντελώς το κυνήγι τους.
   
 
Lobster - Αστακός
Ζει σε βαθιά νερά και το βάρος του κυμαίνεται από 500γρ. έως 2 Κιλά. Έχει πορτοκαλί χρώμα αλλά τον συναντάμε και σε κόκκινο χρώμα. Έχει δύο δαγκάνες και είναι οστρακοειδές. Μεγαλύτερος εχθρός του θεωρείται το χταπόδι


http://www.agrocapital.gr/