Πωλείται βασιλικός πολτός

Ντομάτα: Στη γλάστρα και στον κήπο


Το δημοφιλές σαλατικό δυσκολεύει τους καλλιεργητές λόγω της φροντίδας και της σχολαστικότητας που απαιτεί. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε χωρίς μπελάδες
Το λατινικό όνομα του φυτού είναι Lycopersicum esculentum, ανήκει στην οικογένεια Solanaceae και μαζί με την πατάτα αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής επαγγελματικής λαχανοκομίας.



Κλίμα
Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η ντομάτα στην τροπική ζώνη (Περού, Ισημερινός), από όπου και κατάγεται, είναι φυτό διετές. Στη χώρα μας αναγκάζεται να γίνει ετήσιο αφού δεν αντέχει τις χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες της ηπειρωτικής, κυρίως, Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 12°C, παθαίνει σοβαρές ζημιές, ενώ το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για να αναπτυχθεί και να καρποδέσει είναι μεταξύ 16°C-28°C. Πρακτικά, ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, προφυλαγμένες από το κρύο, θέσεις του κήπου.



Πότισμα
Για ομαλή ανάπτυξη των ντοματιών σας απαιτείται τακτικό και ισορροπημένο πότισμα. Ετσι, καλύτερα να εγκαταστήσετε εξαρχής σύστημα αυτόματου ποτίσματος με τη μέθοδο της σταγόνας, γνωστή και ως «στάγδην άρδευση». Πρόκειται για ένα λάστιχο κατά μήκος του οποίου υπάρχουν ενσωματωμένα ανοίγματα ανά 30 εκατοστά. Το συνδέετε στη βρύση παρεμβάλλοντας έναν αυτόματο προγραμματιστή ποτίσματος και ξενοιάζετε. Μπορείτε πλέον να βρείτε όλα τα απαραίτητα υλικά, μαζί με λεπτομερείς οδηγίες, σε όλα τα σχετικά καταστήματα.

Φύτευση Ή σπορά;
Αν επιλέξετε να αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα, προσέξτε ώστε να είναι υγιή, όχι ταλαιπωρημένα, με ύψος τουλάχιστον 15-20 εκ. και πάχος βλαστού όσο ένα μολύβι. Εναλλακτικά, μπορείτε να σπείρετε σπόρους που πωλούνται σε φακελάκια ή, το ιδανικότερο, να βρείτε από παλιούς αγρότες στην επαρχία σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών οι οποίες είναι ποιοτικά πολύ ανώτερες. Οι φυτεύσεις γίνονται από αρχές Απριλίου ως και αρχές Αυγούστου, έχοντας πάντα κατά νου ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν όσο ο καιρός στην περιοχή φύτευσης είναι ακόμη κρύος. Οι σπορές μπορούν να ξεκινήσουν έναν μήνα πριν από τις φυτεύσεις. Τα φυτά πρέπει να αναπτύσσονται ανά 50 με 70 εκατοστά κατά μήκος γραμμών που απέχουν μεταξύ τους 80 με 150 εκατοστά.



Φροντίδες
*Πριν από τη φύτευση ή σπορά, σκαλίστε σχολαστικά το χώμα σε βάθος περίπου 30-40 εκ. και προσθέστε άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και μικρή ποσότητα λιπάσματος με φώσφορο και κάλιο. • Υποστυλώστε τα φυτά της ντομάτας με καλάμια, με ίσια κλαδιά δέντρων ή κάποιο παρόμοιο υλικό. Δέστε τους βλαστούς της ντομάτας στα στηρίγματα χρησιμοποιώντας ειδικό ελαστικό συνθετικό σκοινί που δεν τους πληγώνει.



Συγκομιδή
Μπορείτε να αρχίσετε να μαζεύετε ώριμες ντομάτες περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση των σπορόφυτων ή τρεις μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε σαλάτα, κόψτε τους καρπούς όταν αρχίσουν να κοκκινίζουν, ενώ για σάλτσα τούς συγκομίζετε όταν είναι τελείως ώριμοι.



Είδη - Ποικιλίες
Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις ποικιλίες «απεριόριστης ανάπτυξης», στις οποίες ο κεντρικός βλαστός αναπτύσσεται συνεχώς και στις «περιορισμένης ανάπτυξης» όπου η ανάπτυξη του κεντρικού βλαστού σταματά όταν σχηματιστεί κάποιος αριθμός ταξιανθιών. Οι καταλληλότερες για ερασιτεχνική καλλιέργεια είναι οι πρώτες αφού το φυτό καρποφορεί ασταμάτητα για μήνες και έτσι μπορείτε να έχετε σχεδόν καθημερινά φρέσκες ντομάτες. Από τις αμέτρητες ποικιλίες που κυκλοφορούν, κάποιες από τις πιο διαδεδομένες είναι οι Carmello, Bob cat, Mountain spring, Καλλίστη, Ναυσικά και Ελπίδα. Βέβαια, ευχής έργον θα ήταν να βρείτε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών όπως Καρδιά του βούβαλου, ντοματάκι Σαντορίνης και Μπατάλα ή Βραυρώνας (απευθυνθείτε στην εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, στη Δράμα, τηλ. 25240 22059).

Συνήθη Προβλήματα
Αφίδες ή μελίγκρες Μικρά έντομα δαγκώνουν τα φύλλα, ειδικότερα τα τρυφερά, και προκαλούν συστροφή τους. Απομακρύνονται με ψεκασμό τριμμένου πράσινου σαπουνιού διαλυμένου σε νερό.
Ηλιόκαμα Τοπικά εγκαύματα των καρπών που προκαλούν μόνιμα άσπρα σημάδια. Οφείλεται σε έντονη ηλιοφάνεια και η λύση είναι η ημισκίαση με ένα δίχτυ ή παρόμοιο υλικό.
Σήψη κορυφής Ξήρανση του καρπού στο άκρο που βρίσκεται απέναντι από το κοτσάνι. Προλαμβάνεται με ισορροπημένο πότισμα και καταπολεμείται με ψεκασμό των φύλλων με διαφυλλικό ασβεστούχο λίπασμα.
Σχήσιμο καρπού Ακτινωτό σκίσιμο του φλοιού του καρπού που ξεκινάει από το κοτσάνι. Οφείλεται σε μη ισορροπημένο πότισμα.

Προσοχή στο πότισμα!
Μην ξεχάσετε να «αραιώσετε» τα ποτίσματα από την άνθιση μέχρι και τη συγκομιδή για να αποφύγετε «το σκίσιμο του καρπού».



Στη γλάστρα
• Ακολουθείτε όσα έχουν προαναφερθεί για τη φύτευση με τη διαφορά ότι θα πρέπει να παρέχετε στο φυτό μία φορά κάθε 15 με 20 ημέρες υδατοδιαλυτό λίπασμα (αφομοιώνεται καλύτερα από το φυτό) και να προσέχετε
το πότισμα.
• Οι καταλληλότερες και πιο αποδοτικές ποικιλίες ντομάτας για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα μικρά ντοματίνια ή οι ντομάτες-τσέρι (μικρές και σφαιρικές).





Κρατήστε σπόρο για του χρόνου
Αν είστε από τους τυχερούς που κατάφεραν να βρουν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών, επιλέξτε κάποιους καρπούς που θα συγκομίσετε όταν είναι τελείως ώριμοι και διατηρήστε τους σπόρους τους στο ψυγείο, αφού πρώτα τους στεγνώσετε, για να τους σπείρετε την επόμενη χρονιά.




http://www.agrotikabook.gr/