Μόνο τα Ιόνια νησιά και οι Κυκλάδες έχουν μείνει, για την ώρα, αλώβητα από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Η ασθένεια «χτύπησε» τις τελευταίες ημέρες και εκτροφές στην Κρήτη. Τα πρώτα κρούσματα στο νησί καταγράφηκαν σε περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.
Οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η νόσος «καλπάζει» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η ελληνική κτηνοτροφία δέχεται και δεύτερο χτύπημα, καθώς επανακάμπτει η ευλογιά, η οποία βρισκόταν σε ύφεση. Ως σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 ζώα με ευλογιά και περισσότερα από 3.000 ζώα με καταρροϊκό.
Σύσκεψη στο υπουργείο
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε άλλη μία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο καταρροϊκός πυρετός έχει πλήξει εκτροφές σχεδόν σε όλη τη χώρα και έχουν καταγραφεί εστίες σε 906 κτηνοτροφικές μονάδες. Οπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, 200.000 ζώα έχουν προσβληθεί, η νοσηρότητα βρίσκεται στο 6% και η θνησιμότητα στο 0,83%.
Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί χιλιάδες πρόβατα και αν δεν ληφθούν άμεσα κατασταλτικά μέσα, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ως τα Χριστούγεννα θα χαθεί το 20%-30% του ζωικού κεφαλαίου των προβάτων (υπολογίζεται σε περίπου 12 εκατομμύρια ζώα).
Οι κτηνοτρόφοι έχουν πανικοβληθεί και όπως καταγγέλλει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, δεν υπάρχει καμία στήριξη από την Πολιτεία, καθώς «κανένας από τους πληγέντες κτηνοτρόφους δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί, σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση».
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη χθεσινή σύσκεψη δεσμεύθηκε ότι οι αποζημιώσεις τόσο για τον καταρροϊκό όσο και για την ευλογιά θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ως την Τρίτη θα σταλεί στις Περιφέρειες ειδική εγκύκλιος με όλο το πλαίσιο που αφορά τόσο τις αποζημιώσεις όσο και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης.
Σχετικά με τις αποδυναμωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι μπορούν να ενδυναμωθούν με κτηνιάτρους από το ειδικό μητρώο που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο.
80-150 ευρώ αποζημίωση για το κάθε ζώο
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση των ζώων που νοσούν (έπειτα από απόφαση της Ειδικής Επιτροπής των Περιφερειών) δίνονται ανάλογα με την ηλικία του ζώου και κυμαίνονται από 80 ως 150 ευρώ. Ωστόσο δεν προβλέπεται αποζημίωση για τα ζώα που χάνονται προτού προλάβει ο κτηνοτρόφος να δηλώσει ότι έχουν πληγεί από την ασθένεια. Γι' αυτά προβλέπεται αποζημίωση 30 ευρώ, μέσω του προγράμματος για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια - οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να κόβουν το κεφάλι και να το στέλνουν για εξέταση. «Ολα αυτά γίνονται γιατί το υπουργείο δεν έχει χρήματα για τις αποζημιώσεις» αναφέρει ο κ. Πεβερέτος.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι οι αποζημιώσεις αλλά η δυνατότητα ανασύστασης των κοπαδιών. «Θα ζητήσουμε να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα. Τα κοπάδια έχουν αποδεκατιστεί. Το υπουργείο λέει ότι η νοσηρότητα είναι στο 6% των ζώων. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία είναι 10%. Τα ζώα όμως, ακόμη κι αυτά που επιζούν, χάνουν την παραγωγική τους δυνατότητα. Η ζημιά δεν αναπληρώνεται. Στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πρόγραμμα για τη στήριξη όσων χάνουν ζωικό κεφάλαιο. Η ελληνική κτηνοτροφία θέλει στήριξη. Τα ζώα με την οικονομική κρίση υποσιτίζονταν, λόγω των ακριβών ζωοτροφών. Ηταν αδύναμα και ήρθε η ασθένεια και τα τσάκισε» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Επιπλέον, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι, για τα κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα. «Μόνο για τα μετακινούμενα, μπορεί να δώσουν 10 ευρώ τον μήνα, όπως γίνεται και για τα κοπάδια που έχουν πληγεί από ευλογιά» σημειώνει ο κ. Πεβερέτος.
Οσον αφορά τους επιστημονικούς ελέγχους σχετικά με την «ανοσία της αγέλης» - όταν δηλαδή στον πληθυσμό αναπτύσσεται ανοσία σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπει «φράγμα» στον ιό - τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Η φυσική ανοσία στην Ξάνθη φθάνει το 100%, στον Εβρο και στη Λακωνία το 75%. Οσον αφορά τη λύση του εμβολιασμού των κοπαδιών, το υπουργείο δεν έχει ακόμη πάρει απόφαση. Οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν ότι δεν υπάρχει κονδύλι για το 2014 ενώ για το 2015 μπορεί να επιδοτήσει τον εμβολιασμό των ζώων κατά 75%.
0 Σχόλια