Συνολικά 60 κατηγορίες δικαιούχων βασικής ενίσχυσης έχει κωδικοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τους οποίους θα υπάρξει δυνατότητα ένστασης τις επόμενες μέρες, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση, μόλις εξεταστούν οι αιτήσεις τους.
Κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αντώνης Μωυσίδης, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσει ο Οργανισμός τις οδηγίες για 60 κατηγορίες δικαιούχων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν και είτε έχασαν μέρος του ποσού της βασικής ενίσχυσης, είτε αποκλείστηκαν από αυτές.
Δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα ακόμα τις κατηγορίες λαθών που έχει κωδικοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού, αλλά έδωσε δύο ενδεικτικά παραδείγματα:
Αυτός που έχει πρόωρη σύνταξη απορρίπτεται οριστικά
Ένσταση μπορούν να υποβάλουν οι λεγόμενοι “Αταυτοποίητοι παραγωγοί”, δηλαδή όσων το ΑΦΜ τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν συμπίπτει με το ΑΦΜ στο ΚΕΠΥΟ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι ενστάσεις περιλαμβάνουν και δικαιούχους που δήλωσαν λάθος καλλιέργεια με αποτέλεσμα να παίρνουν μικρότερη ενίσχυση, λόγω μικρότερης μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους, ο κ. Μωυσίδης απάντησε: “Η χώρα μας έκανε μια επιλογή με την περιφερειοποίηση, με αποτέλεσμα η αξία των δικαιωμάτων να βγαίνει με ένα περίεργο σύστημα με αλγορίθμους. Δεν αναμένεται να αλλάξουν τέτοια σημεία στις δηλώσεις.”
Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου παρενέβη και είπε επί λέξει ότι: “Οι περιπτώσεις συγκεκριμένων ΑΦΜ όπου έχουν λάθη θα διορθωθούν μέσα από τις ενστάσεις”, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Πάντως, στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μωυσίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το θέμα της αλλαγής των καλλιεργειών, αλλά μόνο μετά από ενδελεχή έλεγχο και αντιπαραβολή με τους ψηφιακούς χάρτες “που έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενημερωμένοι πλήρως”.
Δίνοντας κάποια στοιχεία για τις εκκρεμείς πληρωμές βασικής ενίσχυσης ο κ. Μωυσίδης είπε ότι:
718.000 έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ
Για 676.000 παραγωγούς, εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ)
564.000 έλαβαν το 90% της βασικής ενίσχυσης
112.000 εκκρεμούν για πληρωμή για διάφορους λόγους
Σε ότι αφορά τις περίφημες μειώσεις στην επιδότηση, ο κ. Μωυσίδης είπε:
Η νέα ΚΑΠ είναι μικρότερη κατά 15%
Να μη συγκρίνετε τις επιδοτήσεις του 2014 με του 2015
Οι παραγωγοί πήραν τη βασική ενίσχυση, δηλαδή το 90% του 55% της ενιαίας ενίσχυσης, όπως την ξέραμε.
Ακολουθούν κι άλλες πληρωμές, π.χ. Το 30% της πράσινης ενίσχυσης, που είναι το 48% της πρώην ενιαίας ενίσχυσης
Ο κ. Μωυσίδης, στην έναρξη της παρέμβασής του, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Οργανισμού, λέγοντας ότι “υπερέβαλαν εαυτόν και εαυτές”. “Είμαστε υπερήφανοι που τα καταφέραμε”, πρόσθεσε για την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, ενώ είχε προηγηθεί ο κ. Αποστόλου που τόνισε ότι “είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. που πλήρωσε από τώρα τη βασική ενίσχυση”. “Θα ανταποκριθούμε και στο υπόλοιπο των πληρωμών”, είπε ο κ. Μωυσίδης και διευκρίνισε ότι “ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οργανισμός ελέγχου και πληρωμών, οφείλει να ελέγχει και να ελέγχεται με τον αυστηρότερο τρόπο και από την Κομισιόν και από τον φορέα πιστοποίησης, δηλαδή τους ορκωτούς λογιστές. Εφαρμόζουμε τις κοινοτικές διατάξεις και τους κανονισμούς όπως οφείλουμε να κάνουμε για να μην συμβαίνει αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια”.
Και κατέληξε λέγοντας ότι “για πρώτη φορά φέτος τον Οκτώβριο η Ελλάδα δεν υπέστη δημοσιονομικές κυρώσεις από την Ε.Ε.”.
“Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις ενισχύσεις στο ακέραιο”
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για “πετσόκομμα” ενισχύσεων και για παρακράτησή τους από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους φορείς, ο κ. Μωυσίδης απάντησε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για την καταβολή στο λογαριασμό του δικαιούχου, στο ακέραιο, χωρίς καμία παρακράτηση, των ποσών που δικαιούται. Αυτό έγινε πράγματι όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε αγρότη απέναντι στον ΕΛΓΑ, την εφορία κ.λπ. και με ποιόν τρόπο αντλούνται χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αφορά το υπουργείο Οικονομικών ή την τράπεζα.
http://neosagroths.blogspot.gr/
agro24.gr
0 Σχόλια