Πολλοί την θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας, όμως η αραβικής προελεύσεωςονομασία της «aloeh», δεν μας προδιαθέτει για
κάτι τέτοιο, αφού η μετάφρασή της στα ελληνικά σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». Παρά την «πικρή» ονομασία, η χρήση της συναντάται όχι μόνο σε διαφορετικούς πολιτισμούς αλλά και σε διαφορετικές εποχές.
Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν,τα οφέλη που μπορεί να παρέχει μία γλάστρα εκτός από το να κοσμεί το μπαλκόνι μας.
Η αλόη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, που αποτελείται κατά 96% από νερό και περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά. Παρά το ότι διακρίνεται σε περισσότερα από 300 είδη, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους, ενώ η πιο συχνή μορφή της είναι η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller.
Aloe Vera, ο θησαυρός των πολύτιμων βιταμινών
Το φυτό είναι ένα πραγματικό εργοστάσιο βιταμινών, όπως B, C, E και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), η οποία περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σαν το μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγγάνιο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα.
Χάρη στα συστατικά αυτά και την αλληλεπίδρασή τους, ως φυτό έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και αντιμυκητιακή δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Πιο συγκεκριμένα, η αλόη:
Καταπραΰνει ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, ουλές, έρπη.
Καταπολεμά αλλεργίες, φαγούρες, εκζέματα και μυκητιάσεις, ακόμη και περιορισμό της ψωρίασης.
Απορροφάται γρήγορα από το νερό και επουλώνει το δέρμα ταχύτατα.
Κρατά το δέρμα απαλό.
Ενυδατώνει και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς επίσης ενισχύει την φυσική τους άμυνα.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και αποτελεσματική δράση σε θεραπείες για την ακμή.
Ενυδατώνει το δέρμα και χρησιμοποιείται για την περιποίηση σώματος και μαλλιών.
Ωστόσο, η δράση της δεν περιορίζεται σε εξωτερικές θεραπευτικές ιδιότητες αλλά προστατεύει και από επικίνδυνες παθήσεις, όπως:
Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περιορισμό μυικών και σκελετικών πόνων, κολικών όπως επίσης και κρίσεις άσθματος.
Τόνωση του πεπτικού συστήματος.
Καταπολέμηση διαταραχών, όπως δυσκοιλιότητα και δυσπεψία.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού (έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο).
Από την άλλη πλευρά, παρά το ότι είναι ένα ασφαλές σε γενικές γραμμές φυτό, καλό θα ήταν για την «οικιακή» χρήση της, πρωτίστως να συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό ή έναν βοτανοθεραπευτή.
Ενώ πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, διότι η παρατεταμένη και υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, αλληλεπιδρώντας με άλλα βότανα ή φάρμακα.
Καλλιεργήστε την στο χώρο σας
Η ανάπτυξή της γίνεται με αργούς ρυθμούς και ως φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι η παρουσία του φωτός και του αέρα. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από 13 βαθμούς, τοποθετήστε την σε κλειστό αλλά φωτεινό χώρο.
Οταν φυτευτεί βάλτε στον πάτο της γλάστρας βότσαλα για να στραγγίζει καλύτερα και να μην σαπίζουν οι ρίζες της. Θυμηθείτε, είναι ευαίσθητη στο χλώριο έτσι, λίγο εμφιαλωμένο νερό δεν θα τις έκανε κακό. Η αλόη παρουσιάζει την υψηλότερη θεραπευτική δράση κατά τον 3ο-4ο χρόνο, για αυτό καλό θα ήταν, να γνωρίζετε την ηλικία του φυτού σε περίπτωση που το αγοράσατε.
Ας δούμε πως μία γλάστρα μπορεί να μας αποτρέψει από μία επίσκεψη στον γιατρό:
Εγκαύματα
Αν τυχόν ακουμπήσατε το μάτι της κουζίνας ή κάποιο αναμμένο σίδερο, κόψτε ένα φύλλο από την γλάστρα σας, πλύνετε το καλά, κόψτε το στην μέση και στην συνέχεια τοποθετήστε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα.
Τριχόπτωση
Απλώστε στο κεφάλι 2-3 φορές την ημέρα το θεραπευτικό φυτό, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε. Ακολουθήστε την θεραπεία για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, και θα παρατηρήσετε πως πέρα από την δράση στα μαλλιά, θα βοηθήσει και το δέρμα της κεφαλής σας.
Αρθρώσεις
Σε περίπτωση πόνου στις αρθρώσεις, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι εντριβές στις περιοχές αυτές, αλλά και ταυτόχρονη εσωτερική λήψη της αλόης. Πίνετε, λοιπόν, 2-3 φορές την ημέρα, από ένα έως δύο κουταλάκια χυμού αλόης αναμεμειγμένο με χυμό φρούτων και ένα ποτήρι νερό. Στην συνέχεια μόλις παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα υποχωρούν μειώστε την δόση σε ένα κουταλάκι πρωί και απόγευμα.
Μύκητες
Σε περίπτωση μυκητίασης στα κάτω άκρα απλώστε τζελ αλόης στην περιοχή και τυλίξτε το με έναν επίδεσμο. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να θεραπευτεί ολοκληρωτικά.
Μελανιές
Χρησιμοποιήστε την αλόη 3-4 φορές την ημέρα στην πληγή ή κόψτε ένα φύλλο από την γλάστρα σας και δέστε το με έναν επίδεσμο πάνω στην περιοχή. Μετά την διαδικασία το πρήξιμο και ο πόνος θα μειωθούν αισθητά.
Κοψίματα
Πρωτίστως θα πρέπει να καθαρίσετε σωστά την πληγή και έπειτα να απλώσετε την αλόη στο σημείο. Αλλος ένας τρόπος για να επουλώσετε μικροκοψίματα ή εκδορές είναι με την χρήση ενός επιδέσμου, ο οποίος θα πρέπει να βραχεί με χυμό αλόης. Επαναλάβετε μέχρι να κλείσει η πληγή.
Εκζέματα
Προκειμένου να εξαλειφθούν οι δερματικές αλλεργίες, υπάρχουν δύο τρόποι χρήσης της αλόης. Είτε μέσω κατάποσης με 1-2 κουταλάκια ημερησίως, είτε μ εξωτερική χρήση της, ως αλοιφή, μέχρι να παρουσιαστεί αισθητή βελτίωση.
Καλλυντικά
Για την χρήση καλλυντικών προϊόντων καλό θα ήταν να ζητήσετε από το φαρμακοποιό να σας δώσει όχι «απλή» αλόη, αλλά λευκό χυμό αλόης, που δεν βάφει την επιδερμίδα.
Σε περιπτώσεις εσωτερικής χρήσης καλύτερα προτιμήστε τυποποιημένα προϊόντα. Επίσης οι γυναίκες, κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού, καλύτερα να την αποφεύγουν.
Προσοχή στα προϊόντα αλόης που αγοράζετε, διαβάζετε σωστά τις οδηγίες χρήσης και δοσολογίας, μην ξεχνάτε να ζητήσετε την γνώμη του ειδικού.
http://neosagroths.blogspot.gr/
0 Σχόλια