Ωοτοκία για το γηραιότερο άγριο πτηνό


Το μεγαλύτερο σε ηλικία άγριο πτηνό του πλανήτη επέστρεψε σε καταφύγιο άγριας ζωής για λόγους ωοτοκίας, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Φύσης.

Το άλμπατρος, με το όνομα Σοφία (Wisdom) έχει ηλικία 64 ετών, τη μεγαλύτερη από όσα πτηνά έχουν καταγραφεί. Το άλμπατρος εντοπίστηκε με τον σύντροφό του στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Midway Atoll στη Χαβάη στα μέσα Νοεμβρίου. Το καταφύγιο είναι γνωστό ως η μεγαλύτερη αποικία άλμπατρος στον κόσμο, και βρίσκεται περίπου 2.300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαβάης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του καταφυγίου Νταν Κλαρκ, ο πληθυσμός των θαλάσσιων πτηνών έχει μειωθεί κατά περίπου 70% από το 1950, και το συγκεκριμένο άλμπατρος έχει γίνει σύμβολο έμπνευσης και ελπίδας.

Η «Σοφία» καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1956 από τον ορνιθολόγο Τσάντλερ Ρόμπινς και από τότε έχει μεγαλώσει 36 νεοσσούς. Η συντηρητική εκτίμηση είναι πως όταν καταγράφηκε ήταν περίπου πέντε ετών. Τα συγκεκριμένα άλμπατρος συνήθως παράγουν ένα αυγό το χρόνο, και φροντίζουν τους νεοσσούς τους για έξι μήνες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Σοφία πιθανότατα έχει διανύσει περισσότερα από εννιά εκατομμύρια χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που παρατηρείται ωοτοκία σε άλμπατρος άνω των 60 ετών. Το πτηνό με το όνομα «Γιαγιά» είχε καταγραφεί πρώτο σε ηλικία 61 ετών σε μια περιοχή ωοτοκίας στη Νέα Ζηλανδία. Εκτιμάται πως 19 από τα 21 είδη άλμπατρος κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με την ανθρώπινη δραστηριότητα να αποτελεί κύριο παράγοντα για αυτό.

http://neosagroths.blogspot.gr/

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια