Κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και κοκοράκια έρχονται να στηρίξουν το εισόδημά σας.
Η εκτροφή σε μία μεσαία μονάδα παραγωγής (εσωτερικού χώρου και εμβαδού 200 τ.μ.) μπορεί να αυξήσει το ετήσιο σας εισόδημα κατά 7.000 ευρώ, ενώ, αν δραστηριοποιηθείτε στην εκτροφή πουλερικών ελεύθερης βοσκής, το έσοδο μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο.
Μάλιστα, σήμερα οι μεγάλες πτηνοτροφικές εταιρείες -όπως είναι ΠΙΝΔΟΣ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΑΡΤΑ- «κλείνουν» συμβάσεις με πτηνοπαραγωγούς για να τους προμηθεύουν κοτόπουλα.
Στο 1,5 ευρώ διαμορφώνεται η μέση τιμή ανά κιλό για τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους και αυξάνεται για τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής και τα κοκοράκια.
Μάλιστα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν τους παραγωγούς με τους νεοσσούς αλλά και την τροφή.
Ετσι ο παραγωγός θα πρέπει να διαθέτει μόνο τον απαραίτητο στεγασμένο χώρο ή ανοικτή έκταση, ανάλογα με το είδος της εκτροφής που θα επιλέξει.
Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος ονομάζονται κοτόπουλα πάχυνσης και αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό εκτρεφομένων ζώων στην ΕΕ.
Ας σημειωθεί ότι μία μεσαία μονάδα (περίπου 200 τ.μ.) μπορεί να δώσει μέχρι 3.200 κοτόπουλα τον χρόνο. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εκτροφής, ανά τετραγωνικό μέτρο αναλογούν 4 πουλιά. Κάθε εκτροφή διαρκεί περίπου 2,5 με 3 μήνες, οπότε μέσα στον χρόνο έχουμε 3 με 4 εκτροφές (ήτοι 200 τ.μ.Χ 4 κοτόπουλα= 800 κοτόπουλα Χ 4 εκτροφές= 3.200 κοτόπουλα).
Μόλις τα κοτόπουλα αποκτήσουν το επιθυμητό βάρος, που σήμερα κυμαίνεται στο 1,5 με 1,8 κιλά, ο παραγωγός τα παραδίδει στην εταιρεία. Στη συνέχεια, προχωρά στην απολύμανση της μονάδας, διαδικασία που διαρκεί συνήθως 20 μέρες, ώστε ο χώρος να είναι καθαρός να υποδεχθεί τον νέο πληθυσμό πουλιών.
Συστήματα εκτροφής
Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα εκτροφής για τα κοτόπουλα πάχυνσης.
Τα περισσότερα εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους πτηνοτροφείων, πάνω σε μια στρωμνή από ψιλοκομμένο σανό ή ροκανίδια, η οποία ονομάζεται αχυρόστρωμα.
Υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα κοτόπουλα διευρυμένων χώρων που εκτρέφονται επίσης σε εσωτερικούς χώρους, όμως έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο από αυτόν των συμβατικών συστημάτων.
Εδαφος κερδίζει το τελευταίο διάστημα η εκτροφή ελευθέρας βοσκής.
Αυτοί οι τύποι εκτροφής πρέπει να είναι σύμφωνοι με τους κανονισμούς εμπορίας της ΕΕ και δηλώνονται στις ετικέτες των προϊόντων πτηνοτροφίας.
Εχουμε λοιπόν τα κοτόπουλα πάχυνσης ελεύθερης βοσκής.
Δηλαδή, τα πουλερικά έχουν πρόσβαση στο ύπαιθρο καθημερινά και τρέφονται από τη βλάστηση της περιοχής. Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις για τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, ανάλογα με το πόσες ώρες μένουν καθημερινά στο ύπαιθρο και το είδος τροφής που λαμβάνουν.
Σημειώνεται ακόμα ότι για να φτάσουν τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής στο επιθυμητό βάρος (2-2,5 κιλά) απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (σε σχέση με τα κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά).
Η κοκκιδίωση και πώς αντιμετωπίζεται
Προσοχή στην κοκκιδίωση.
Είναι μια αρρώστια των κοτόπουλων που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο μεταφέρεται με τις κουτσουλιές.
Η καλή υγιεινή βοηθάει στην πρόληψή του. Αν δείτε αίμα στις κουτσουλιές των κοτόπουλων είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε.
Τα φάρμακα στην τροφή βοηθούν στην πρόληψη, αλλά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φάρμακα, μπορείτε να σταματήσετε αρκετά γρήγορα την ασθένεια βάζοντας ξύδι στο νερό που πίνουν τα πουλιά - μια κουταλιά της σούπας ξύδι σε κάθε λίτρο νερό για τρεις ημέρες.
Και φυσικά καθαρίστε καλά τον χώρο και αλλάξτε το αχυρόστρωμα.
Υγιεινό διαιτολόγιο, φρέσκο νερό και φωτισμός
Εκτός από την τροφή και το νερό, η θερμοκρασία και η ποιότητα του αέρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καλή υγεία των κοτόπουλων.
Γενικά είναι ανθεκτικά πτηνά, ωστόσο ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να προσέχει τα εξής:
Η τροφή πρέπει να βασίζεται σε υγιεινό διαιτολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει δημητριακά, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Απαραίτητη είναι η συνεχής πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό.
Η θερμοκρασία (για τις εκτροφές εσωτερικού χώρου) πρέπει να είναι σταθερή για την άνετη διαβίωση των πτηνών.
Τα κοτόπουλα είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες, όταν συνδυάζονται με υψηλή υγρασία, και μπορεί να πεθάνουν από υπερθέρμανση.
Ο καλός εξαερισμός του πτηνοτροφείου είναι επίσης βασικός για να αποτραπεί η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αμμωνίας και σκόνης που παράγονται από τα πτηνά και να αποφευχθούν τα αναπνευστικά προβλήματα στα κοτόπουλα.
Το αχυρόστρωμα πρέπει να είναι στεγνό.
Το υγρό αχυρόστρωμα μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στα κοτόπουλα και επηρεάζει την ποιότητα του αέρα.
Ωστόσο, το αχυρόστρωμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρό, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σκόνης στον ορνιθώνα.
Τα κοτόπουλα πρέπει επίσης να μπορούν να κινούνται άνετα στον χώρο και να μην είναι στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Το πτηνοτροφείο πρέπει να διαθέτει καλό φωτισμό, ενώ είναι απαραίτητο το σκοτάδι για 8 συνεχόμενες ώρες, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ανάπτυξή τους.
Αν και ανθεκτικά, τα κοτόπουλα φοβούνται εξαιρετικά εύκολα και στην προσπάθειά τους να κρυφτούν μπορεί να τραυματιστούν ή να ποδοπατηθούν από άλλα. Για τον λόγο αυτόν είναι καλό να αποφεύγονται οι θόρυβοι. Επίσης τα κοτόπουλα πρέπει να επιθεωρούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για πιθανά προβλήματα.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
http://neosagroths.blogspot.gr/
http://www.ethnos.gr/
0 Σχόλια