Η κρίση «χτυπάει» πλέον την επαρχία


Μια επίσκεψη στο χωριό σου στο νομό Τρικάλων λόγω των εορτών μπορεί να σου φανερώσει που οδηγεί η επελαύνουσα κρίση.

Κι αυτό που άλλαξε στην επαρχία είναι η διάχυτη απογοήτευση μικρών και μεγάλων για τα επερχόμενα για τη ζωή τους. Ολοι αναμένουν με ανυπομονησία αν το ασφαλιστικό και το αγροτικό ταράξει και βυθίσει τις ζωές τους. Μόνιμη επωδός στις συζητήσεις είναι το "αν θα αντέξουμε".



Είναι οι φωνές του πιο παραγωγικού τομέα στη χώρα μας. Του πρωτογενούς τομέα που όλοι οι κυβερνώντες κατά καιρούς χρησιμοποιούν ως σημαία για το ξεπέρασμα της κρίσης. Υπάρχει όμως παραγωγικός αγροτικός τομέας; Οχι. Οι νέοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους και οι μόνοι που απέμειναν στα χωράφια είναι ηλικίες άνω των 50 ετών.

Με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Και θα κληθούν από το νέο χρόνο να καταβάλουν υπερδιπλάσιες εισφορές στον ΟΓΑ και φορολογία στο 20% με προκαταβολή φόρου 55%. Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα κατά γράμμα ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας θα δηλώσει το τέλος του.

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου θα γενικευτεί και η άλλοτε θεσσαλική πεδιάδα θα μετατραπεί σε κρανίου τόπος. Η παρακμή της υπαίθρου -για όσους δεν το υποψιάζονται- είναι η αρχή του τέλους για ένα παραγωγικό μοντέλο που πνέει ήδη τα λοίσθια και στον δευτερογενή τομέα.

Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται θα το αντιληφθούν συντόμως. Οταν ο αγροτικός "χειμώνας" συμπαρασύρει όποια ικμάδα παραγωγής εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη στη χώρα μας τότε θα σβήσουν και τα φώτα των πόλεων.
ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Πηγή: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια