Τα λεφτά δεν βγαίνουν, θα γίνει πόλεμος… είναι η μόνιμη επωδός των αγροτών που έρχονται αντιμέτωποι με τα νέα προσωρινά δικαιώματα που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους παλιούς, τα δένδρα δίνουν 28-30 ευρώ το στρέμμα, τα αροτραία 35 ευρώ και τα βοσκοτόπια είναι χωρισμένα σε 3 τουλάχιστον ζώνες.
Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για απώλειες της τάξεως του 30-40% για τους παλιούς δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων, οι οποίοι κατά τους διαχειριστές θεωρούνται και ευνοημένοι της υπόθεσης, ενώ στους νεοεισερχόμενους τα αποτελέσματα μοιάζουν καταστροφικά, αφού τα 17 ευρώ το στρέμμα για μόνιμες καλλιέργειες (δένδρα, αμπέλια κ.α.) δεν συνιστούν ενίσχυση ικανή να συντηρήσει την παραγωγική προσπάθεια.
Εκτός όμως από την οριζόντια μείωση των ενισχύσεων για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, η εξέταση της κατάστασης φέρνει στο φως και «λαθροχειρίες» οι οποίες θα ξεσηκώσουν τις επόμενες μέρες ισχυρό κύμα αντιδράσεων από τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου.
Το AgroNews έχει στα χέρια του την εικόνα ώριμου αγρότη από την περιοχή της Πέλλας που για μια έκταση 77 στρεμμάτων εισέπραττε μέχρι πέρσι 3.950 ευρώ και σήμερα τα χρήματα που του κατανέμονται είναι 2.360 ευρώ. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ενώ όλη του η καλλιέργεια καλύπτεται από συμπύρηνα ροδάκινα, στις λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα βλέπει να του έχουν αποδοθεί 20 στρέμματα με αροτραία (μικρότερη ενίσχυση) τα οποία ουδέποτε είχε δηλώσει.
Την ίδια ώρα, αγρότης από τα Τρίκαλα, νεοεισερχόμενος το 2011καταγγέλλει στο AgroNews, πως για 700 στρέμματα αροτραίων που δήλωσε, το ποσό που θα δικαιούται δεν ξεπερνά τα 4.900 ευρώ, δηλαδήμόλις 7 ευρώ/στρέμμα, κάτι που ισχύει και για άλλους παραγωγούς στην περιοχή, όπως λέει.
Από τις πρώτες προσεγγίσεις η εικόνα δείχνει ότι για τους παλιούς δικαιούχους τα δένδρα (εκτός των ελαιόδενδρων) δίνουν 28-30 ευρώ το στρέμμα, τα αροτραία προσεγγίζουν τα 35 ευρώ το στρέμμα και τα βοσκοτόπια είναι χωρισμένα σε τρείς τουλάχιστον ζώνες με την ενίσχυση να διαμορφώνεται ανάλογα με την βοσκοϊκανότητα (χωρικός προσδιορισμός).
Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Κρήτη και νησιά ευνοούνται σημαντικά από τη διαχείριση των δικαιωμάτων καθώς βγαίνουν και πάνω από το ποσό που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια,Πελοπόννησος, Ήπειρος και Αττική πέφτουν στο 82%, ενώ Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία, κατακρημνίζονται στο 69% της αξίας των δικαιωμάτων που εξασφάλιζαν μέχρι σήμερα. Στο σημείο αυτό, ταραχές αναμένεται να δημιουργήσει επίσης το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι βλέπουν να τους αποδίδεται βοσκότοπος σε περιοχές με τις οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, γεγονός που αλλοιώνει την εικόνα τους, τόσο σε σχέση με την πραγματική δομή της εκμετάλλευσής τους όσο και με τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις εξισωτικές αποζημιώσεις αλλά και σε άλλου είδους αναπτυξιακά προγράμματα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αγρότες δεν γνωρίζουν σήμερα αν στα αναρτηθέντα προσωρινά δικαιώματα έχει περιληφθεί το πρασίνισμα, παρ’ ότι γνωρίζουν πως σ’ αυτή τη φάση δεν θα εισπράξουν γι’ αυτό προκαταβολή. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος έχει να κάνει με την προσπάθεια των αρμοδίων να συνεχίσουν να καλλιεργούν ελπίδες πως τα δικαιώματα δεν είναι αυτά που βλέπει ο κόσμος στους καταλόγους αλλά θα υπάρξει και… συμπλήρωμα!
Η πολυδιάσπαση του αγροτικού κόσμου, με κατηγοριοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων ανάλογα με τα κελεύσματα των ιδιότυπων συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από ΟΣΔΕ, είναι η πρώτη διαπίστωση στην οποία οδηγεί η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί με τη μορφή προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ένας ιδιότυπος συμβιβασμός των υπευθύνων για την πολιτική διαχείριση του θέματος με το πελατειακό σύστημα (βουλευτές, συνεταιριστές, αγροτοπατέρες) και μια βάση (δεδομένων) περιορισμένων δυνατοτήτων που παρέχει το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθηλώνει παλιούς και νέους που θέλησαν να επενδύσουν στο αγροτικό επάγγελμα σε μόνιμη… ακαρπία.
http://neosagroths.blogspot.gr/
0 Σχόλια