Πρόκειται για τον μοναδικό άνθρωπο που κατάφερε να βρει τη λύση που έψαχναν -επί ματαίω- πολλοί επιστήμονες.
Οι απλές τεχνικές της αναδάσωσης και της τεχνικής διατήρησης εδάφους, έκαναν τον Yacouba Sawadogo να σκεφτεί κάτι απλό και λειτουργικό. Κατάφερε να στρέψει την παλίρροια προς το βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο με στόχο την απερήμωση των σκληρών εδαφών.
Η υπερβόσκηση και η συνεχής καλλιέργεια, όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν σε βαριά διάβρωση του εδάφους και της υγρασίας στη μεσόγεια χώρα της Δυτικής Αφρικής. Αν και οι εθνικές και διεθνείς ερευνητές προσπάθησαν να καθορίσουν τη σοβαρή κατάσταση, δεν κατάφεραν να βρουν μια ικανοποιητική και αποτελεσματική λύση. Μέχρι το 1980, οπότε ο Yacouba αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Οι μέθοδοι του Yacouba ήταν τόσο περίεργες που πολλοί συνάδελφοί του τον κορόιδεψαν. Οταν, όμως, είδαν πως ο «τρελός» αγρότης κατάφερε να αναγεννήσει ένα δάσος άρχισαν να τον παίρνουν στα σοβαρά. Ο Yacouba αναβίωσε μια αρχαία αφρικανική γεωργική πρακτική που ονομάζεται «zai» , η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη των δασών και την αύξηση της ποιότητας του εδάφους.
Πρόκειται για μια τεχνική καλλιέργειας πολύ απλή και χαμηλού κόστους. Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι ή τσεκούρι, ο Yacouba άνοιξε μικρές τρύπες στο σκληρό έδαφος και τις γέμισε με λίπασμα. Οι τρύπες αυτές διατηρούν νερό κατά τη διάρκεια των βροχών και διατηρούν την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της περιόδου ανομβρίας.
Ο Yacouba προετοίμασε τα εδάφη την εποχή της ξηρασίας ακριβώς με την αντίθετη πρακτική. Ενω οι αγρότες αρχικά τον κορόιδεψαν σύντομα συνειδητοποίησαν ότι είναι μια ιδιοφυΐα. Ετσι σε μόλις 20 χρόνια, μετέτρεψε μια εντελώς άγονη περιοχή σε ένα δάσος 30 στρεμμάτων με πάνω από 60 είδη δέντρων.
Σύμφωνα με τον Chris Reji, ειδικός διαχείριση των φυσικών πόρων με το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία, “Δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γης που ήταν εντελώς αντιπαραγωγική έχει γίνει παραγωγική και πάλι χάρη στις τεχνικές της Yacouba.”
Ο Yacouba επέλεξε να μην κρατήσει τα μυστικά του για τον εαυτό του. Αντ ‘αυτού, φιλοξένησε ένα workshop στο αγρόκτημά του, διδάσκοντας τους επισκέπτες για το πως να φέρονται στη γη.
Πηγή: iefimerida.gr