Πωλείται βασιλικός πολτός

Αποφασισμένη για κινητοποιήσεις η Πανελλαδική των Μπλόκων - Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με Αραχωβίτη


Δεν βρήκαν «κοινό έδαφος» οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (Ρίζος Μαρούδας, Κώστας Τζέλλας, Στέργιος Λίτος κ.ά.) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, τον οποίο συνάντησαν σήμερα το πρωί στον 6ο όροφο της οδού Αχαρνών 2, στην πλατεία Βάθη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, «δεν δόθηκε λύση σε κανένα από τα δίκαια αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες, όπως το κόστος παραγωγής, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, το πετρέλαιο κ.ά.»

«Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος και η επίλυση των προβλημάτων μας, θέμα επιβίωσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τους συναδέλφους του αγρότες να συμμετέχουν δυναμικά με τα τρακτέρ τους στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα σε Λάρισα και Καρδίτσα προκειμένου να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 10 αγρότες που εκπροσωπούσαν μπλόκα από τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία. Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης και ένας ειδικός σύμβουλος του κ. Αραχωβίτη. Η συνάντηση διήρκησε πάνω από δύο ώρες και σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.

Σταύρος Αραχωβίτης: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι»

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, δεσμευόμενος ότι θα επανέλθει με γραπτή απάντηση σε ένα προς ένα τα αιτήματα των αγροτών:

«Σήμερα είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κατέθεσαν λίστα με τα αιτήματα, τα οποία και συζητήσαμε. Τις απαντήσεις συμφωνήσαμε να τις δώσουμε και εγγράφως, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στο τι είπαμε. Είπαμε για τον οδικό χάρτη που έχουμε για ένα-ένα από τα ζητήματα, πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία. Γιατί αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μετά από το 2010 που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες όλοι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας σαν πολιτεία. Από εκεί και πέρα, για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες. Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. 

Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός. Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι· είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια