Μείωση των επιδοτήσεων έως 50% φέρνει η νέα ΚΑΠ σε κάποιες κατηγορίες αγροτών και κτηνοτρόφων


Μείωση 50% επιδοτήσεων στη Θεσσαλία φερνει η νέα ΚΑΠ- σε άγνοια οι αγρότες. Τι δηλώνουν ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Φάνης Γέμτος. Οι Θεσσαλοί αγρότες θα δεχθούν ισχυρό σοκ το 2023 - μείωση 50% των επιδοτήσεων -Η νέα ΚΑΠ θα οδηγήσει σε έξοδο χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες

Του Γιάννη Κολλάτου

Ενώπιον οδυνηρών εκπλήξεων θα βρεθούν οι αγρότες της Θεσσαλίας τον επόμενο χρόνο με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς από τα 55 με 60 ευρώ ανά στρέμμα επιδοτήσεις που απολάμβαναν , θα «προσγειωθούν» στα 23 ευρώ βασική ενίσχυση το στρέμμα για τις αροτραίες (ετήσιες) και στα 29 ευρώ για τις δενδρώδεις (μόνιμες) καλλιέργειες, ενώ γύρω στα 19 ευρώ θα απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. Στη συνέχεια για να μπορέσουν να απολαύσουν και κάποια επιπλέον χρήματα που δυνητικά θα είναι άλλα περίπου 15 με 18 ευρώ το στρέμμα από τη λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση» θα είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν ότι αφήνουν θετικό ισοδύναμο στο περιβάλλον . Θα είναι δηλαδή υποχρεωμένοι να ακολουθούν μία σειρά από πρακτικές που και δύσκολες στην εφαρμογή τους είναι και απαιτούν συνεχή ενημέρωση.

Όλα αυτά θα διέπονται από κάποια πολύπλοκη διαδικασία με τις λεγόμενες οικολογικές δράσεις, που μπορεί να είναι από πρακτικές εξοικονόμησης νερού έως και πρακτικές δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος, μέχρι μείωση λιπάνσεων κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ότι θα γίνουν τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα. Αυτά θα έπρεπε να είναι και λίγα, ώστε να μπορεί να στοχοπροσηλωθεί ο Έλληνας αγρότης σε ένα από αυτά και πιο απλά στις διαδικασίες, για να μπορεί να τα παρακολουθεί η δυσκίνητη ούτως ή άλλως ελληνική γραφειοκρατία. Αντ’ αυτού το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε στο Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ για το οποίο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαβούλευση, σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, 19 οικολογικά σχήματα, που θα κάνουν ακόμη πιο πολύπλοκες τις διαδικασίες και ο κίνδυνος είναι ορατός να τεθούν εκτός «πράσινης ενίσχυσης» οι περισσότεροι έλληνες αγρότες, με δραματικές συνέπειες για το εισόδημά τους.

Από την πλευρά του και ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος, σημείωσε πως δεν είχαμε καμία διαβούλευση για το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο γιατί η χώρα δεν έχει επί της ουσίας εθνικό σχέδιο για τη γεωργία και η μόνη κουβέντα ήταν για τις συνδεδεμένες, όπου κι εκεί πάλι έγινε το «δώσε και μένα μπάρμπα», αφού για παράδειγμα μπήκαν το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, αλλά και τα αμύγδαλα με 13 ευρώ το στρέμμα, όταν ο τζίρος στην καλλιέργεια αυτή είναι πάνω από 1000 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή έγινε μία πολιτικάντικη κατανομή των συνδεδεμένων χωρίς στόχευση. Και τέλος κατέληξε πως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί αυτό το Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο, ώστε να μπορεί κάποιος να το δει και να εκφράσει τις ενστάσεις ή τις αντιρρήσεις του.

Συμπερασματικά αν συμπεριληφθεί και η πανωλεθρία της εφαρμογής της «πράσινης συμφωνίας» που προβλέπει η νέα ΚΑΠ με την περικοπή πάνω από 50% των δραστικών ουσιών και πάνω από 25% των λιπασμάτων, αλλά και την επέκταση των βιολογικών στο 25 με 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, τότε θα έχουμε μία πανωλεθρία για τους Θεσσαλούς αγρότες σε βασικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το στάρι, η ελιά , το ροδάκινο και το αμπέλι. Κατά τον κ. Αραχωβίτη αυτή η πράσινη συμφωνία γίνεται έπειτα από πιέσεις πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας και θα μειώσει δραματικά την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη, ώστε μετά να έρθει ως πανάκεια η λύση των μεταλλαγμένων για να καλυφθεί το επισιτιστικό πρόβλημα.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι αγρότες μας έχουν άγνοια του τι έρχεται και με δεδομένη τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής σε ενέργεια και εφόδια, θα δεχθούν ένα ισχυρό σοκ το 2023, με μείωση των χρημάτων που θα λαμβάνουν ως επιδότηση πάνω από 50% και χωρίς να έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των ασθενειών που θα πλήξουν τις καλλιέργειές τους, με υποκατάστατα… είναι φυσικό επόμενο πολλοί μικρομεσαίοι και μεσαίοι αγρότες να οδηγηθούν σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα και όλα αυτά δυστυχώς δεν έχουν συζητηθεί στη χώρα μας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια