Θωμάς Κουτσουπιάς: Μείζον θέμα η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα

 troktiko


Καμπανάκι κινδύνου για τη χρηματοδότηση της ελληνικής γεωργίας έκρουσε κατά τη διάρκεια του… σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Το θέμα της χρηματοδότησης πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς, ο οποίος πρόβλεψε πως μέχρι το φθινόπωρο «θα έχει αναδειχτεί σε θέμα αιχμής».

Τα όσα ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη του γεν. διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννη Τσιφόρου. Σύμφωνα με αυτήν, όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την ανάλυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώνεται ότι ο τομέας της Γεωργίας απορροφά μόλις το 1,6 % του συνόλου των δανείων. Πραγματικά, το Δεκέμβριο του 2013, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανέρχεται μόλις σε 1,628 δις €, έναντι των 21,481 δις € της βιομηχανίας (20,8%), των 20,038 δις € του εμπορίου (19,4%) των 11,838 δις € της ναυτιλίας (11,5%), των 10,803 δις € των κατασκευών (10,5%) και των 7,735 δις € του τουρισμού (7,5 %).

Τονίζεται ότι από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων σε ετήσια βάση (Δεκ. 2009-Δεκ. 2013) καταγράφει πτώση της τάξεως του 59%. Σημειώνεται ότι στους άλλους κλάδους της οικονομίας η ροή τραπεζικής χρηματοδότησης στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν σαφώς ευνοϊκότερη, με αύξησή της προς τη ναυτιλία (18%) και τον τουρισμό (5%), ενώ η μείωση που καταγράφεται στη βιομηχανία (-5,7%), στις κατασκευές (-5,6%) και στο εμπόριο, ήταν σαφώς μικρότερη εκείνης προς τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Κουτσουπιάς για το Νόμο 4015

Αναφερθείς στον περιβόητο νόμο 4015 και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του το μέλος του ΔΣ τόνισε σήμερα πως: «πρέπει να προσαρμοστούμε και να προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε εν συνεχεία».

Αλέξανδρος Μπίκας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια