Πωλείται βασιλικός πολτός

Πώς να φυτέψουμε πατάτες στον κήπο μας


Πώς να φυτέψουμε πατάτες στον κήπο μας

Καλλιέργεια πατάτας στην αυλή σας – Όλα τα μυστικά της Ερασιτεχνικής Καλλιέργειας Πατάτας
Η άνοιξη για πολλούς λάτρεις της κηπουρικής σηματοδοτεί τη φύτευση πατάτας! Βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου λοιπόν και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας είναι η ώρα να φυτεύσουμε πατάτες στον κήπο.

Με λίγα λόγια, φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε αυλάκια και μετά δημιουργούμε «αναχώματα» (δείτε εικόνα), έχοντας επιλέξει ένα ηλιόλουστο μέρος του χωραφιού μας. Περίπου 3-4 μήνες μετά τη φύτευση, μπορούμε κανονικά να συγκομίσουμε τις πατάτες που έχουν δημιουργηθεί υπόγεια. Μετά τη συγκομιδή, οργώνουμε καλά με φρέζα για να καταστρέψουμε ό,τι έχει απομείνει από τα φυτά. Γενικά, δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε πατάτες στο ίδιο χωράφι για περισσότερο από δύο χρόνια στη σειρά, επειδή το χώμα θα αρχίσει να χάνει πολύτιμα στοιχεία και ο κίνδυνος διάδοσης κάποιας ασθένειας θα αυξηθεί σημαντικά.

Αγορά και Προετοιμασία Σπόρου

Αρχίζουμε αγοράζοντας τους σπόρους πατάτας (δηλαδή τον πατατόσπορο). Είναι καλό να προτιμούμε πιστοποιημένους σπόρους πατάτας απαλλαγμένους από ασθένειες, που πωλούνται από αξιόπιστους πωλητές. Οι κόνδυλοι πατατόσπορου είναι κανονικές πατάτες, όπως αυτές που τρώμε, αλλά έχουν επιλεχθεί για να έχουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά. Έχουν επίσης ελεγχθεί ή αποστειρωθεί κατά της μεταφοράς διαφόρων ασθενειών (άρα σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλωθούν). Οι περισσότεροι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες κόβουν τους σπόρους πατάτας σε μικρότερα κομμάτια (υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατά την κοπή του πατατόσπορου). Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει τουλάχιστον ένα μάτι –οφθαλμό ανά τεμάχιο. Γενικά μπορούμε να κόψουμε τους μεγαλύτερους κονδύλους πατάτας (διάμετρο> 45mm), ενώ μικρότεροι κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι. Μετά το κόψιμο, αφήνουμε τα κομμάτια σε ξηρό μέρος για 2 ημέρες. Στη συνέχεια, κανονικά θα είμαστε σε θέση να δούμε μια κρούστα στην σάρκα (επιφάνεια) της πατάτας που έχουμε κόψει. Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι για φύτευση. 

Προετοιμασία Εδάφους και Φύτευση 

Το όργωμα με φρέζα είναι η ελάχιστη προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε πατάτες στον κήπο. Οι πατάτες δημιουργούνται υπόγεια. Συνεπώς, αν δεν έχουμε φρεζάρει καλά το χώμα, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουμε με παραμορφωμένες και υπανάπτυκτες πατάτες, καθώς το ριζικό σύστημα του φυτού θα δυσκολευτεί να φτάσει στο επιθυμητό βάθος. Η απομάκρυνση των πετρών είναι επίσης απαραίτητη διαδικασία πριν από τη φύτευση πατατόσπορου. Η εταιρία STIHL διαθέτει μια σειρά προϊόντων ειδικά σχεδιασμένα για την καλλιέργεια της πατάτας. Οι σκαπτικές φρέζες STIHL διαθέτουν ισχυρό κινητήρα, υλικά με μεγάλη διάρκεια ζωής και περισσότερα από 35 χρόνια τεχνογνωσίας. Το μικρό μοντέλο MH585 είναι μία αποδοτική σκαπτική φρέζα για χρήση σε πλήθος εργασιών στον κήπο με το χωράφι. Παρέχει μεγάλα επίπεδα άνεσης για σκάψιμο με ελάχιστες απαιτήσεις σε δύναμη και ελάχιστους κραδασμούς χάρη στο ενσωματωμένο αντικραδασμικό σύστημα. Το μεγαλύτερο μοντέλο ΜΗ685 είναι μια ισχυρή σκαπτική φρέζα για σκληρές συνθήκες και βαρύ έδαφος. Το ύψος και το πλάτος του τιμονιού μπορούν να ρυθμιστούν όπως απαιτείται για να εξασφαλιστεί μέγιστη άνεση λειτουργίας. Μπορεί να διπλωθεί για λόγους αποθήκευσης. Το μηχάνημα λειτουργεί τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω, ενώ η λεπίδα φρένου εξασφαλίζει έλεγχο ακριβείας. Πρακτικά παρελκόμενα όπως ο αυλακωτής, το άροτρο πατάτας, οι μεταλλικοί τροχοί, τα πρόσθετα βαρίδια και το σύστημα αναρρόφησης αέρα κάνουν το MH 585 και το MH 685 εξαιρετικά πολύπλευρα.

Οι πατάτες καλλιεργούνται σε “αναχώματα”. Αρχικά σκάβουμε ένα αυλάκι (ή κανάλι) βάθους 10-15 cm. Το μήκος του καναλιού εξαρτάται από την ποσότητα του πατατόσπορου που διαθέτουμε. Το επόμενο αυλάκι πρέπει όμως να απέχει τουλάχιστον 70-80 εκατοστά από το πρώτο. Βάζουμε τα κομμάτια πατατόσπορου μέσα στο αυλάκι σε απόσταση τουλάχιστον 25 εκατοστά το ένα από το άλλο. Στη συνέχεια, ισιώνουμε – ισοπεδώνουμε το χωράφι μας, καλύπτοντας τα αυλάκια με χώμα. Σε εκείνο το σημείο, πρέπει να «σηκώσουμε» (όπως λένε οι έμπειροι κηπουροί) τον πατατόσπορο δημιουργώντας λόφους –αναχώματα μεταξύ των γραμμών σποράς. Το κάνουμε αυτό, επειδή η καλλιέργεια πατάτας σε επίπεδη επιφάνεια δεν θα βοηθήσει τα φυτά μας να αναπτυχθούν σωστά και να έχουν καλή απόδοση. Επιπλέον, το σκάψιμο του εδάφους μεταξύ των γραμμών σποράς θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε αργότερα πού βρίσκονται ακριβώς οι σειρές σποράς μας. Πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν επίσης τα αυλάκια ως κανάλι άρδευσης αργότερα. Επομένως, πρέπει να σκάψουμε και να δημιουργήσουμε αυλάκια γύρω από κάθε πλευρά της σειράς φύτευσης (δείτε εικόνα).

Λίπανση και Άρδευση Πατάτας

Περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση, μπορούμε κανονικά να δούμε τα υγιή και καλά αναπτυγμένα φυτά πατάτας. Εκείνη την εποχή, ίσως χρειαστεί να κάνουμε ξανά ανάχωμα, ώστε να αποφύγουμε να φτάσουν οι πατάτες στην επιφάνεια και να εκτεθούν στο ηλιακό φως. Εάν εκτεθούν στο φως, οι πατάτες πιθανότατα θα γίνουν πράσινες και θα καταστούν ακατάλληλες για εμπορία και κατανάλωση. Σε αυτό το σημείο (δύο μήνες μετά τη φύτευση), μπορούμε επίσης να εξετάσουμε την εφαρμογή λιπασμάτων, είτε εδάφους είτε διαφυλλικών, αν αυτό είναι απαραίτητο (εξαρτάται από το έδαφος – κάθε χωράφι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες). Ορισμένοι καλλιεργητές προσθέτουν (κυρίως διαφυλλικά) βιοδιεγέρτες, ουσίες που βελτιώνουν την ανθοφορία και το σχηματισμό των κονδύλων, προάγουν την παραγωγή και βοηθούν τα φυτά να ξεπεράσουν διάφορες καταστάσεις στρες. Πρέπει επίσης να ελέγξουμε για παράσιτα και ασθένειες, παρατηρώντας προσεκτικά το σχήμα και το χρώμα των φύλλων. Διαφυλλικά λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα εφαρμόζονται πάντα με ψεκαστήρες καλής ποιότητας. 


Σύμφωνα με τον FAO, για υψηλές αποδόσεις, οι απαιτήσεις σε νερό για μια καλλιέργεια πατάτας 120 ημερών είναι 500 έως 700 mm, ανάλογα φυσικά με το κλίμα και το ρυθμό εξάτμισης του νερού. Οι ανάγκες σε νερό των φυτών πατάτας είναι γενικά μικρότερες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού και σταδιακά αυξάνονται κατά την ωρίμανση και τα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης των κονδύλων. Αυτή η περίοδος συμπίπτει στη χώρα μας με την έναρξη του καλοκαιριού και την αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι σημαντικό το έδαφος να παραμένει υγρό ανά πάσα στιγμή. Για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων, το συνολικό διαθέσιμο νερό στο έδαφος δεν πρέπει να πέσει κάτω από 30 έως 50%. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η υπερβολική άρδευση οδηγεί σε διάβρωση, ευαισθησία σε ασθένειες, απώλεια νερού, επιπλέον κόστος ενέργειας για άντληση, έκπλυση αζώτου και γενικά μειωμένες αποδόσεις. Από την άλλη πλευρά, τα φυτά που υποβάλλονται σε υδατικό στρες είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες.

Συγκομιδή πατάτας

Περίπου 3-4 μήνες μετά τη φύτευση, ανάλογα με το κλίμα και την ποικιλία (πρωιμότητα) των σπόρων, είμαστε συνήθως έτοιμοι να συγκομίσουμε τις πατάτες μας. Οι πατάτες γενικά είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν το φύλλωμα αρχίζει να πεθαίνει. Πολλοί αγρότες περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες από αυτό το σημείο, ενώ άλλοι αρχίζουν να συγκομίζουν μόλις τα φύλλα αρχίσουν να γίνονται κίτρινα. Σκάβουμε προσεκτικά το χώμα ανάμεσα στις σειρές σποράς, αναζητώντας πατάτες. Εναλλακτικά, η συλλογή μπορεί να γίνει με το άροτρο πατάτας της εταιρίας STIHL. Μόλις συγκομίσουμε όλες τις πατάτες μας, είναι μερικές φορές καλό να αφήσουμε τους κονδύλους για μερικές ώρες στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από το φως του ήλιου (υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα βροχής), έτσι ώστε να μπορούν να στεγνώσουν φυσικά. Από κάθε υγιές φυτό πατάτας μπορούμε να συγκομίσουμε 3 έως 25 πατάτες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια