Όταν ένα φυτό µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρµάκων αποκτά αυτοµάτως µεγάλη αξία, γιατί γίνεται ένα πολύτιµο εργαλείο, και όχι απλά τροφή. Σύµφωνα µε τον καθηγητή Φαρµακογνωσίας και Χηµείας Φυσικών Προϊόντων στο τµήµα Φαρµακευτικής του ΕΚΠΑ, Λέανδρο Σκαλτσούνη, υπάρχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της φαρµακοβιοµηχανίας για τέτοιες κινήσεις στον πρωτογενή τοµέα.
«∆υστυχώς στη χώρα µας δεν είχε και δεν έχει αξιοποιηθεί όλος αυτός ο πλούτος αρωµατικών φυτών. Τώρα γίνονται κάποιες κινήσεις. Πρέπει να δούµε ότι ένα φυτό αν έχουµε πετύχει µια καλή ποιότητα µπορεί να πάει για την ανάπτυξη ενός εκχυλίσµατος ενός φαρµακευτικού προϊόντος και εκεί αποκτά αξία», ανέφερε στην Agrenda ο κ. Σκαλτσούνης, ενώ δίνοντας το παράδειγµα του τσαγιού του βουνού, είπε: «Ένας βιολογικός σιδερίτης µπορεί να ξεπεράσει τα 10 και 12 ευρώ το κιλό, όταν πωλείται σε µεγάλες ποσότητες». Ταυτόχρονα, όπως σηµείωσε, «µπορούµε να παράγουµε ουσίες που ενδιαφέρουν τις βιοµηχανίες αρωµάτων. Σήµερα υπάρχει τεράστια ζήτηση για φυτικά καλλυντικά».
Από το χωράφι στο εργαστήριο
Στο εργαστήριο υπάρχουν αµέτρητες δυνατότητες σύνθεσης µορίων για την δηµιουργία χηµικών ουσιών µε χρήση στην ιατρική και την παρασκευή φαρµάκων. Ένας από τους πιο πρακτικούς και λειτουργικούς τρόπους, είναι η αναζήτηση των ουσιών αυτών σε πράγµατα που ούτως ή άλλων καταναλώνονται. Άλλωστε είναι η επιστηµονική αυτή τάση, που πυροδότησε τα τελευταία χρόνια την συζήτηση γύρω από τους ισχυρισµούς υγείας του ελαιολάδου.
Μια άλλη όµως πτυχή, που αφορά τόσο στην έρευνα, όσο και στην βιοµηχανία, και κατ’ επέκταση την οικονοµική ανάπτυξη, είναι η εκµετάλλευση του πλούτου των αρωµατικών φυτών που υπάρχουν άφθονα στην Ελλάδα. «Η χώρα µας έχει µια απίστευτη βιοποικιλότητα, έχουµε πάνω από 6000 είδη φυτών, το 20% από τα φυτά αυτά είναι ενδηµικά, βρίσκονται µόνο στη χώρα µας, και πραγµατικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται µια εξαιρετική δουλειά, και από τα πανεπιστήµια, και από την βιοµηχανία, για να αξιοποιήσουµε αυτόν τον φυτικό πλούτο και νοµίζω ότι θα ήταν πολύ σηµαντικό αν αυτήν την βιοποικιλότητα µπορέσουµε στα επόµενα χρόνια να την µετατρέψουµε σε φαρµακευτικά προϊόντα, καλλυντικά προϊόντα, συµπληρώµατα διατροφής, και αυτό πραγµατικά θα βοηθήσει την οικονοµία της χώρας µας» ανέφερε καθηγητής Σκαλτσούνης.
Τον καθηγητή Σκαλτσούνη συναντήσαµε στο 30ο ∆ιεθνές Συµπόσιο για τη Χηµεία των Φυσικών Προϊόντων και το 10ο ∆ιεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, που φέτος ανατέθηκε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήµιο Αθηνών η διοργάνωσή τους και έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από τη ∆ευτέρα 26 Νοεµβρίου µέχρι την Πέµπτη 29, και στα οποία συµµετείχε όλη η αφρόκρεµα της έρευνας.
«Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο αφορά την χηµεία και τη βιολογία των φυσικών προϊόντων. Είναι πολύ τιµητικό που το ανέθεσαν στην χώρα µας και στο Πανεπιστήµιο Αθηνών» σχολίασε σχετικά ο κ. Σκαλτσούνης που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συµποσίου και του συνεδρίου.
Φυσικό hotspot βιοποικιλότητας
Εκεί βρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος µεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα «φυσικό hotspot βιοποικιλότητας», ενώ τόνισε πως η χώρα εξελίσσεται σε δυναµικό παίκτη στο χώρο των αρωµατικών φυτών. «Οι ιδιαίτερες ξηροθερµικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ευνοούν στην ανάπτυξη µεγαλύτερης συγκέντρωσης και πληθώρας φαρµακευτικών ουσιών, οπότε είναι µία καλή συνέχεια για αυτό που γίνεται, για έρευνα στην Ελλάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης.